Magyarország: A köztársaság az utcán van

tgm

 

Interjú Tamás Gáspár Miklóssal, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársával, az orbáni hatalom elleni tiltakozásról és a magyar baloldal helyzetéről.

A magyarok tüntetnek. Sikerül-e a magyar baloldalnak mozgósítani és egyesülni fog-e ?

TGM : Ez attól függ, hogyan határozzuk meg a baloldalt. A hivatalos baloldal, vagyis a Szocialista Párt, meglehetősen csekély szerepet játszik ezekben a mozgósításokban. Ennek a motorjai a civil társadalom új erői: a Szolidaritás mozgalom, a Negyedik Köztársaság, a sajtószabadságét kiálló mozgalom…

A parlamenti pártok, szocialisták és zöldek részt vesznek ezeken, de inkább csak követő jelleggel. Ezt bizonyítja, hogy a tüntetéseken csak a civil társadalom képviselői kaphattak szót. Nem is egy olyan politikus volt, akinek nem engedélyezték, hogy nyilatkozzon. Nagyon nagy az ellenérzés a hagyományos parlamenti politikával szemben, és azért is, mert a szocialista kormányok korábban ugyanezt a neoliberális politikát folytatták.

Kiemelkednek-e új erők  ?

Már ki is emelkedtek és jelen vannak az utcán. És amint azt elmondtam egy, a rádió előtt szervezett tüntetésen december 22-én, a köztársaság az utcán van. Nem találhatjuk meg sem a parlamentben, sem a bíróságokon, az állami intézményekben, a községtanácsokban, hanem az utcán, a tiltakozó tömegek között. Ez valójában az ellenállás és nem a mi politikai pólusunk kikristályosodása. Ott vannak azok, akik Orbán új diktatúrája ellen tiltakoznak, akiknek nagy része baloldali ember, de nem kizárólagosan: ott vannak a liberálisok, a kommunisták is, mindazok, akik nem fasiszták és nem konzervatívok. Ez az, amiért a mozgalmak politikailag bizonytalanok. Ez nem választási harc. Arról van szó, hogy újra létrehozzuk a jogállamot és a kifejezés szabadságát. Mert ami a gazdaságot és a szociális rendszert érinti, abban nagy különbségek vannak a tüntetők véleményei között.

De ennek az új alkotmánynak a támadó jellegével szemben nem kellene több embernek az utcán lennie?

Ami történik, az precedens nélküli Magyarországon, ekkora nagy tüntetések 1989 óta nem voltak Magyarországon. Magyarországon passzív a társadalom, Budapest nem Madrid, sem Tunisz. Kelet-Európában az 1989-es demokratikus fordulat kudarca olyan kiábrándulást és csalódást okozott, ami depolitizálta az embereket. Ezért tekintem ezeket a tüntetéseket nagy fordulatnak ebben az országban.

Magyarország ezzel párhuzamosan egy nagyon súlyos pénzügyi, gazdasági és társadalmi válságot él át. Ha az IMF nem fog gyorsan segíteni, mi történik? Politikai válság következik?

Ha az IMF nem segít, az a csődöt jelenti. És minden bizonnyal politikai válságot is, az ország defenzívában van. Most egy baloldali programért mozgósítani a neoliberális politika ellen egy kissé nehéz, a szakadék szélén vagyunk. Nincs sok mozgástér.

Önök, akik tiltakoznak Magyarországon, mire számítanak az európaiaktól Orbán Viktor politikáját illetően?

A magyar társadalomnak kell megtalálnia a megoldást. Azok az intézkedések, amelyeket a külföldi vagy nemzetközi intézmények akarnak kikényszeríteni ugyanolyan antidemokratikusak, mint a magyar kormány politikája. Nem vagyunk gyarmat. Nem mondhatják azt egy országnak: ha nem teszitek azt, amit mondunk, nem kaptok pénzt. Márpedig ez történik. A helyzetet tehát kiábrándítónak látom. Semmilyen szimpátiát nem érzek Barroso politikája iránt. Vagy az IMF iránt. Még kevésbé, mint Orbáné iránt.

2011-ben, az arab országok megdöntötték a hatalmat. Spanyolországban és Görögországban mozgósultak a „felháborodottak”. Gondolja, hogy 2012 Magyarország éve lesz?

Lehetséges: a szenvedélyek megvannak, a keserűség, a csalódás adott. És azoknak a politikai akarata is, akik korábban nem politizáltak, főleg a fiataloké. Az új technológiák is segítik ezeket a mozgalmakat: az ellenállás az interneten át szerveződik.

Az interjút Fabien Perrier készítette

Forrás: http://www.humanite.fr/monde/en-hongrie-%C2%AB-la-republique-est-dans-la-rue-%C2%BB-487756?x

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük