Magyarország adóssága vizuálisan

debttrap

Sajnos túl gyakran hallani mapaság azt a kifejezést, hogy államadósság. Mára már nem csak a közgazdák közt folyó diskurzusokban, hanem az egyszerű állampolgárok közt is téma lett ez a kényes terület, és ez nem is baj abból a szempontból, hogy végre azok is foglalkoznak vele, akiket tényleg érint. A jelenlegi államadósságunk – a mindenkori kormányok megszorító-megeresztő politikájának függvényében, valahol a GDP (éves össztermék) 75 és 83%-a között mozog. Jelenleg 77.6%. Ez nagyságrendileg 21.000.000.000.000 Ft, azaz huszonegyezer milliárd Ft. Ez egy akkora szám, amelyet egy polgár elég nehezen képzel maga elé, ezért képek segítségével mutassuk meg, hogy mennyi is ez pontosan. Köszönet az http://allamadossag.net78.net/ grafikusainak, akik elkészítették az illusztrációkat! Nézzük tehát, hogyan is néz ki mindez a valóságban:

01
02030405060707a08

Mint látható ez borzalmasan nagy mennyiségű pénz! 

De miként alakult ki mindez?

A rendszerváltozáskor, 1989-ben, az IMF-hez való 1982-es csatlakozás óta, 2000 milliárd Ft államadósság gyűlt össze, amely a rendszerváltást követően, az első MDF kormány alatt a háromszorosára, 6000 milliárd Ft-ra nött – amely igen érdekes, hiszen ez idő alatt zajlott le a privatizáció derékhada, amely során nem hogy nőni, de csökkenni illett volna az államadósságnak – ez is megérne egy misét! 

Ez után minden kormány – színétől és oldalától, megszorítástól és osztogatástól függetlenül körülbelül másfélszeresére növelte az adósságot a ciklusaik alatt. Így másztunk fel a jelenlegi 21.000 milliárdos szintre, amely csak az állam eladósodása, mert ebben még nincsen benne a lakossági privát eladósodás és a cégek és vállalkozások adóssága. Azokat is beleszámítva ennek több, mint a duplája terhel minket! Nagyjából 50.000 millárd forint. De mi foglalkozzunk most csak az államadóssággal.

Ennek az óriási adóssághalmaznak csak a kamatai évente átlagosan 1000 milliárd forintot tesznek ki. Ez akkora összeg, amelyet még a megszorítások ellenére sem vagyunk képesek megfizetni (az idei évben “csak” kb 500 milliárdot spóroltunk magunkon, ezért “csak” 500 milliárd forint újabb hitelre lesz szükség, hogy csupán az államadósság kamatait fizetni tudjuk, a tőkéről még szó sincs!

Ebből is látható, hogy olyan adósságcsapdába került az ország (sőt az egész világ), amelyből a neoliberális megszorító politikával semmilyen kiút sincsen! Olyan magas állampapír kamatok mellett, amelyet jelenleg kell fizetnünk, SOHA nem tudjuk kifizetni a tartozásainkat és az ország örökre adósrabszolga marad, aki addig marad csak talpon, amíg eleget tesz a finanszírozók követeléseinek.

Aki bővebbet is szeretne megtudni a témáról, az tekintse meg az EKO Mozgalom filmjét, amely részletesen és alaposan körbejárja a témát.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük