Majális a Városligetben, idén érdemes kimenni!

Május 1. a munka, mások szerint a munkások ünnepe, így lassan másfél évszázada hagyományosan a baloldalhoz kötődik.
A fővárosi városligetben már 1871-ben tartottak tüntetéseket, akkor itt fejezték ki a hazai munkások szolidaritását a párizsi kommün tömegesen meggyilkolt mártírjaival. Hivatalosan az első majálist ugyanitt 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt tartották ugyanitt.
Idén a szakszervezetek mellett a pártok is jelen lesznek és érdekesnek ígérkező programokkal várnak minket a legtöbb helyen. Ez alól talán csak az LMP jelent kivételt, ők nem írták meg, hogy miért is érdemes elmenni hozzájuk, sejtelmesen csak annyit írtak, hogy várják a beszélgetni vágyókat.
Ha balos ráhangolással akarunk indítani, akkor az 56-os emlékmű mögött érdemes kezdeni a Balpárt sátránál. Itt 11.00 órától sok más vendég mellett Tamás Gáspár Miklós filozófust és Krausz Tamás történészt is meghallgathatjuk.
Innen érdemes átmenni az Európai Baloldalhoz a Paál László sétányra, ahol több beszélgetés mellett 9.00 és 14.00 óra között Moldova György dedikálja legújabb könyvét és emellett előadásokat is hallgathatunk.
A Magyar Munkáspárt saját rendezvényét a „retro” jelzővel reklámozza, ez kétségtelenül igaz is lesz. 9.00 órakor a Kodály köröndön egy Thürmer Gyula beszéddel indul a vonulásuk, 11.00 órakor pedig a Paál László sétányon a változatosság kedvéért szintén ő fog szólni az emberekhez, utána kulturális jelzővel illetett programot ígérnek a szervezők olyan parádés felhozatallal, mint Ihos József, azaz „Kató néni”. A felvonulásra már csak azért is érdemes elmenni, mert digitális kütyüket is nyerhetnek azok, akik beállnak tömegnek a magyar politika veteránja mögé.
A Párbeszéd Magyarországért is jónak tűnő programmal készül. A délelőtt folyamán beszélgetések lesznek olyan témákban például, mint az alapjövedelem, 13.30-től pedig Karácsony Gergelyt a párt miniszterelnök-jelöltjét hallgathatjuk meg és Majtényi Lászlót, aki nemrégiben köztársasági elnök-jelölt volt.
Délutánra marad az érdemi program a szocialistáknál is. Kunhalmi Ágnesre, Botka Lászlóra és Molnár Gyulára egészen 14.00 óráig várni kell. Őket a nagyréten meghallgathatjuk meg. Az időpontválasztás már csak azért is érdekes, mert sokan ilyenkor már inkább hazafelé indulnak.
Ha hihetünk az időjósoknak, akkor holnap a fővárosban szervezhetünk kinti programot, nincs szó esőről, de nem árt melegebben öltözni, mert 20 foknál nem mondanak melegebbet. Minden olvasónknak kellemes ünneplést, kikapcsolódást kívánunk!

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük