Majdnem félmillióan vannak munka nélkül

Nemcsak a munkanélküli, hanem az inaktívnak besorolt munka nélkül lévő magyarok száma is megugrott januárban, 476.000-en vannak munka nélkül. Összességében már rosszabb a helyzet, mint a tavaszi első hullám idején.

Januárban 5 százalékosra nőtt a munkanélküliség, ami 0,8 százalékpontos emelkedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében. 2020 decemberében 200 ezer munkanélküli volt az országban, 2021 januárjában már 238 ezer.

Három hónapos átlagban számolva most ért vissza a munkanélküliség arra a szintre, ahol a járvány második hulláma előtt, a 2020. július-szeptemberi időszakban volt.

A KSH a gyorsjelentés kiadásával egyidőben frissítette a részletesebb adatokat tartalmazó Heti Monitorát is. Ebből az derül ki, hogy ha nem csak a munkanélkülieket, hanem az inaktívokat és az alulfoglalkoztatottakat is figyelembe vesszük, a járvány kitörése óta még soha nem voltak annyian munka nélkül Magyarországon, mint januárban.

Az első járványhullám tavaszi csúcspontján sem, akkor a „munkaerőtartalék” 465 ezer főnél tetőzött – most januárban elérte a 476 ezer főt.

HVG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •