Majdnem nyolcmilliárdot költ Orbán az államalapítási ünnepekre

Kenyeret és cirkuszt a népnek! Néró császár szállóigéjét Orbán Viktor is magáénak vallja, hiszen augusztus 20-án nettó 1,3 milliárdot költenek a fővárosi tűzijátékra, a teljes állami ünnepségre pedig további 6,5 milliárd is elmehet. Összehasonlítás képen az elmúlt években 220 millió forintba került csak az augusztus 20-i budapesti tűzijáték.

Ahogy az néhány hete a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített közvélemény-kutatásból kiderült, a magyarok több mint 80 százaléka szerint a háromnapos ünnepségre most teljesen felesleges költeni. A petíciót, miszerint ne költsenek sokat a rendezvényre, több mint 80 ezren írtak alá eddig.

Úgy tűnik, hogy a nép szavát a kormány nem akarja meghallani cirkusz lesz és kenyér is, de ez utóbbi csak azoknak, akiket a kormány felkért az ünnepség megszervezésére és lebonyolítására.

Három vállalkozást kértek fel ajánlattételre, eszerint az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt., mely alvállalkozónak Balásy Gyula cégeit és a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont vonta be. Utóbbi kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, aki az üzlettől a lakhatásig változatos területeken segíti a kabinetminiszter mostanra már egykori feleségét, Rogán-Gaál Cecíliát. Még érdekelt a pályázatban a Network 360 Reklámügynökség Kft., amely annak a Csetényi Csabának a cége, aki Rogán Antal korábbi, Pasa Parki szomszédjaként volt ismert.

Miután kiderült, hogy a kormány többet költene az augusztus 20-i eseményekre, mint a Lánchíd felújítására, Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy nem szeretné, ha az átkelő környezetében bárki pirotechnikai eszközt használna, az ugyanis hozzájárul az állagromláshoz.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •