Majdnem százezren kerülhetnek a napokban az utcára

Munkanélküli
Az alkalmazottak között a teljes állásúaknak már a kétharmada a bejár dolgozni és csak ötödük van távmunkában. Aggasztó jel azonban, hogy mintegy 60 ezren vannak fizetés nélküli szabadságon és további 20 ezren pedig a felmondásuk idejét töltik, ők ugyanis vélhetően a munkanélküliek táborát fogják gyarapítani – derül ki a GKI Zrt. legfrissebb felméréséből.

A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy kiderüljön, az alkalmazottak milyen módon dolgoznak a koronavírus járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldását követően.

A válaszokból (657 fő) kiderül, hogy továbbra is a hagyományos, munkahelyen történő munkavégzés az elterjedt, a munkavállalók 66,6 százaléka ebben a formában dolgozik. Bár a technológia fejlődésével gyorsan nő a távmunka súlya, a munkavállalók alig 20 százaléka (körülbelül 800 ezer fő) dolgozik jelenleg távmunkásként, a vírushelyzet felgyorsította az erre alkalmas munkafolyamatok áthelyezését az online térbe. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez az arány tartósan fennmarad-e.

A foglalkoztatottak 2,9 százaléka (körülbelül 120 ezer fő) állásidőn van, míg 1,4 százalékuk (körülbelül 55 ezer fő) fizetett szabadságát tölti. Rendkívül sok munkavállaló (az összes foglalkoztatott 1,5 százaléka, mintegy 60 ezer fő) van fizetés nélküli szabadságon, miközben a munkavállalók 0,5 százaléka (20 ezer fő) felmondási idejét tölti.

Az utóbbi két csoport valószínűleg a munkanélküliek táborát fogja gyarapítani, ha továbbra sem születik megfelelő kormányzati válasz a krízishelyzet kezelésére – figyelmeztet a GKI Zrt. Szintén magas (7 százalék, 280 ezer fő) a részállásban foglalkoztatottak aránya – teszik hozzá.

napi.hu

Foto: Pixabay

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •