Majtényi: “az igazi dráma, nem az, ha egy közszereplő elfogadhatatlan kijelentéseket tesz, hanem az, ha erre nem érkezik igen határozott válasz”

Tekintélyes közszereplők sorra emelik fel a szavukat az ellenzéki jelöltkiválasztás tisztasága érdekében. Ezúttal Majtényi László egykori ombudsman és későbbi köztársasági elnök-jelölt álláspontját kértük.

Munkások Újsága: Mit gondol az ún. összellenzéki jelöltről? Jó, hogy őt indították el ezek a pártok?

Majtényi László: Véleményem szerint a demokratikus pártok jelöltjeként rossz választás a Jobbikos jelölt, akinek voltak antiszemita megjegyzései, éles romaellenes megnyilvánulásai is. Ezekért valamilyen módon elnézést kért, illetve elhatárolódott saját szövegeitől. Ám az így is egyértelmű, hogy a Jobbikos jelölt szerencsétlen választás, átérzem és osztom Setét Jenő Brada barátom felháborodását.

MÚ: Akkor vissza kellene őt léptetni? Vagy mire gondol konkrétan?

ML: Azt nem tudom, hogy technikailag, politikailag mit lehet utólag tenni. De az igazi dráma, nem az, ha egy közszereplő elfogadhatatlan kijelentéseket tesz, hanem az, ha erre nem érkezik igen határozott válasz. Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzetben a demokratikus elkötelezettségű pártoknak politikai nyilatkozottal biztosítaniuk kellett volna elsősorban a roma közösségeket, a roma aktivistákat, hogy a romák emberi jogait feltétel nélkül biztosítani fogják győzelmük esetén, és a politikai küzdőtéren minden ezzel ellentétes törekvéssel szembeszállnak. Ez lenne az alapvető kötelezettségük. És ez tudtommal, sajnálatos módon, nem történt meg.

MÚ: Mit gondol arról, hogy ellenzéki pártok, például az Igen Szolidaritás és mások egy független, de vállaltan baloldali jelöltet támogatnak?

ML: Határozottan támogattam volna az előválasztást, és azt, hogy  Tóth Ádám ott elinduljon. Ezt viszont nem tartom túl szerencsés dolognak, mert (ha nem is azonnal) a 2/3-ról, a Fidesz egyeduralmának a meggyengítéséről is szó van.

Fotó: Czeglédi Zsolt MTI

https://muon.hu/bauer-tamas-setet-jeno-igaza/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Majtényi: “az igazi dráma, nem az, ha egy közszereplő elfogadhatatlan kijelentéseket tesz, hanem az, ha erre nem érkezik igen határozott válasz””

Comments are closed.