Májusban drágább lett a párizsi, a cukor és a szolgáltatásokért is többet kell fizetni, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni

szupermarket
Annyira „szárnyal” a gazdaság, hogy májusban ismét emelkedtek a fogyasztói árak –olvasható a KSH legfrissebb felmérésében. E szerint átlagosan 2,2%-kal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál.

A KSH friss jelentése szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 12 hónap alatt, 2019. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 8,4%-kal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6%-kal lett magasabb egy év alatt.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,6%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3%-kal nőtt.

Ha megnézzük, hogy egy hónap alatt, azaz áprilishoz viszonyítva hogy alakultak a fogyasztói árak elmondható, hogy a növekedés nem állt meg,áprilishoz képest átlagosan 0,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek ára 0,7%-kal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,1%-os áremelkedésének a következménye. A margarin ára 1,9, a rizs, a cukoré 1,7%-kal nőtt, a tojás ára viszont 3,3%-kal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek is 0,7%-kal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik ára 1,9%-kal. A szolgáltatásokért 0,1%-kal többet és az üzemanyagárak is szép lassan kúsznak fel, az olaj árának emelkedése miatt 3,9%-kal drágábban tankolhatunk.

2020. január–májusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,5%-kal nőttek.

Fotó: Pixabay

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •