Már az a fránya GDP is bejelzett, hogy nagy a probléma a gazdaságban

MTI / Balázs Attila
A KSH legfrissebb adatai alapján az idei első negyedévben mindösszesen 2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az előző év hasonló időszakához mérten.

Az adatok a január 1. és a március 31. közötti időszakra vonatkoznak, amikor a járvány még csak kibontakozóban volt. Az igazi negatív hatás és a gazdaság zuhanása majd a következő negyedévben várható. A KSH elemzése szerint koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adták az I. negyedév egészét tekintve..

A Hivatal adatiból az is jól látszik, hogy 2020 első negyedévében 0.4%-al csökkent a GDP volumene, ami 2016. óta a legrosszabb adat.

Mint írják: „Az idei adat 2016 negyedik negyede óta a legalacsonyabb, igaz a tavalyi bázis hosszú évek óta a legmagasabb volt.”

Hogy a következő 3 hónap adata ennél jóval rosszabb lesz az már most borítékolható, hiszen a kijárási korlátozás csak március 28-tól, tehát a vizsgált időszak végétől lépett életbe.

Az első három hónapban az előző év azonos időszakához képest kiemelkedően teljesített a kiskereskedelem, a január rögtön 7,6 százalékos növekedést hozott, februárban pedig már csaknem 11 százalékos volt a növekedés. Ennek oka, hogy ekkor már lehetett hallani a járványról és az emberek nem csak élelmiszerből, hanem tisztítószerekből és gyógyszerekből is felhalmozásba kezdtek.

mti ksh

fotó: MTI / Balázs Attila

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Már az a fránya GDP is bejelzett, hogy nagy a probléma a gazdaságban”

Comments are closed.