Már külföldön is a magyar lakásárakról írnak

panel telep BP

A Financial Times is felfedezte a fellendülő budapesti ingatlanpiacot. Hosszú, pozitív hangvételű beszámolóban foglalkozik a fővárosi lakáspiac aktuális trendjeivel, annak magyarázatával, helyi szakértőket megszólaltatva. Nekünk ennek kapcsán egy régi „mondás” jut eszünkbe: ha már külföldön is címlapokon van a sztori, akkor az a piac teteje lehet.

Az elmúlt hónapokban sokaknak volt biztosan olyan érzése, hogy a hazai, elsősorban a fővárosi lakáspiac hírei folynak még a csapból is. Ez a felhajtás most egészen odáig jutott, hogy a Financial Times pénteken külön cikket szentelt a témának, körbejárva a budapesti ingatlanpiaci szárnyalás fő okait.

A neves brit üzleti napilap cikkét azzal a felütéssel indítja, hogy a menekültválságról érkező kaotikus budapesti képsorok nem befolyásolták a magyar főváros szárnyaló ingatlanpiacát.

A nemzetközi újságok beszámolói alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy a várost elárasztották a menekültek, pedig ez egyáltalán nem így van a valóságban – fejtette ki a lapnak Noah Steinberg, a RICS Magyarország elnöke, a Wing ingatlanfejlesztő elnök-vezérigazgatója.

Jay Yeo, a Rooste ingatlanügynökség igazgatója is úgy vélekedett, hogy a menekültválságnak nincs tartós hatása a város turizmusára vagy ingatlanpiacára, még akkor is, ha a képsorok és beszámolók miatt az ország imidzse károkat szenvedett.

A lakóingatlanok piaca valósággal szárnyal. A gazdasági válság évei alatt, 2008 és 2013 között a tranzakciók száma lefeleződött. A lakásvásárlással kapcsolatos döntéseket a pénzügyi okok miatt elhalasztották – mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Mostanra viszont nagyot változott a helyzet: az emberek bíznak munkahelyükben és így a stabil fizetésben, így a párok és családok megkötik azokat az üzleteket, amelyeket 5 évvel ezelőtt nem tudtak. 2015 első félévében a tranzakciók száma 40%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

A lap arra is emlékeztet, hogy az elmúlt években kedvelt befektetési formává vált az ingatlan. Az alacsony alapkamat és a viszonylag magas, 6-9%-os bérleti hozam egyre több belföldi befektetőt ösztönzött arra, hogy lakást vásároljon és a kiadása mellett döntsön. Emellett a kormány ösztönző rendszerei is kedveznek a befektetési célú vásárlásoknak. Ennek eredményeként Budapest néhány körzetében 20%-os áremelkedés is végbement egy év alatt.

A cikk szerint a város ingatlanpiaca továbbra is olcsónak mondható a külföldi befektetők szemszögéből. Egy 100 négyzetméteres lakás a divatos 5. vagy 8. kerületben 150 ezer euróba kerülhet (kb. 46,5 millió forint).

A cikk azt is megemlíti, hogy egyre több kínai üzletember használja európai ugródeszkának Magyarországot a letelepedési államkötvénynek köszönhetően. Arra is kitér a beszámoló, hogy évtizedekig tartó politikai zúgolódás után elkészült a 4-es metró, melynek környékén az ingatlanpiac felpezsdült.

Bővebben: Portfolio

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük