Márciusban még bővített az egyik kereskedelemi multi, a különadó miatt azonban azonnal le is építette az új dolgozókat

SPAR médiatár
A Spar leépítésbe kezdett, a kiskereskedőkre kivetett különadóra hivatkozva küldi el a dolgozók egy részét. A Spar egy április eleji közleményében azt írta, kiemelten fontosnak tartják az összefogást a munkahelyek megőrzése érdekében. Azóta azonban nagyot fordult a helyzet, a kormány a napokban hirdette ki, hogy májustól extrasarcot ró ki, sávos különadóval sújtja májustól a veszélyhelyzet végéig az 500 millió forintnál nagyobb éves árbevételű kiskereskedelmi üzleteket. A SPAR-nak majdnem 1 milliárd forint különadót kell befizetniük havonta.

A leépítés hírét megerősítette a Portfolionak a Spar, hozzátéve, hogy a korábban felduzzasztott létszám visszanyeséséről van szó.

A járvány kapcsán az elmúlt hetekben tapasztalt forgalmi kiugrások menedzseléséhez több dolgozóra volt szükségük, hogy garantálni tudják az ellátásbiztonságot – írták. Erre utalt április másodikai sajtóközleményük is, amely szerint csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a Spar a megelőző két hétben, hogy azonnali munkalehetőséget biztosítson országos hálózatában az álláskeresőknek.

A pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségünk.

A Portfolio próbálta megtudni azt is, hogyan érinti a Spart a havi majdnem 1 milliárd forintos különadó. Válaszuk szerint számukra is rendkívül nehéz időszakban született meg a döntés a különadó-befizetési kötelezettségről. Mert bár márciusban és áprilisban valóban volt néhány erőteljesebb forgalmú napjuk, összességében súlyos többletkiadásokkal járt ez az időszak a vállalat számára.

Több milliárd forint értékben költöttek a járvánnyal összefüggő döntésekre, a munkavállalóknak extra juttatásokat vezettek be, pluszlétszámot foglalkoztattak, túlóraköltségeket fizettek, éjszakai árufeltöltést finanszíroztak,

toborzási költségeket fizettek, áruházi tájékoztató anyagokat gyártattak, vásárlói tájékoztató kampányt indítottak, plexifalat építettek a kasszákhoz a pénztárosok védelmére, maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőszert szereztek be a munkavállalóknak, extra takarításokat rendeltek meg, home office eszközöket szereztek be, elsősorban az IT-területen, növelték a munkavállalói buszjáratok számát a munkatársak védelme érdekében. Ezen kívül árfolyamveszteségük is volt, írták.

Portfolio

Fotó: SPAR Médiatár

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük