Marikana – sortűz + VIDEO

delafrika

Megint. Sok ezer munkás mártír mellé oda lehet írni negyvenöt új mártír nevét. Bányászok voltak, egy jobb világról, azaz némileg több pénzről álmodtak. Az idehaza is sajnos ismert munkaerő-kölcsönzőknek köszönhetően a bérek olyan szintre kerültek, amiből már odakint sem lehetett megélni. Bérharcba kezdtek, a munkások nálunk oly elfeledett harceszközét a sztrájkot alkalmazva. A világ másik oldalon, egy afrikai városban erre sortűz lett a felelet. A világ legnagyobb platinakitermelője nem adott több pénzt a munkásoknak és várni sem tudott. Először az erőszak kisebb dózisban való alkalmazásával próbálkoztak.


Megöltek itt-ott egy-egy bányászt, összesen tízet, de a bányászok akkor sem vették fel a munkát. A platina ára emelkedni kezdett, a tőzsde megzavarodott és a kapitalizmus láthatatlan kezének láthatatlan mutatóújja a ravaszra került és eldördült a sortűz. Harmincnégyen a helyszínen meghaltak, a demonstráló bányászokat szétkergették és néhány nap múlva már újra indulhatott a termelés, annak ellenére, hogy a dolgozók nyolcvan százaléka nem vette fel a munkát. Kik mentek a helyükre? Az éhhalál elől menekülő munkanélküliek, akik valószínűleg még bányát sem láttak korábban. Igen, a hazai politikai elit nagyobb része által istenített piacgazdaság ismét elővette a régi receptet. Fegyverrel és sztrájktörőkkel verték le a tisztességes bérekért küzdők sztrájkját.

striking-miners-killed11-Marikana-S-Africa-aug16-12
És természetesen akcióba lendült az imádott kapitalizmus imádott kommunikációs hadigépezete, hogy a halottakat démonizálja, követeléseik jogos voltáról elterelje a figyelmet. Magyarországon a kormánypárti MTI és az ellenzéki HVG egyformán azt zengte, hogy a bányászok egy varázsló miatt rohantak neki mámoros állapotban a rendőröknek, akik pusztán önvédelemből gyilkolták halomra őket. És a többség ezt el is hiszi, mert mifelénk a többség már leszokott a logikus gondolkozásról. Nem gondol bele abba, hogy az, aki egy szabályos sztrájkot megszervez, nem fog két nappal később varázslók utasítására fegyveresekre rontani.

Ez mészárlás volt. A kapitalista rendszer példát statuált. Megmutatták nekünk, hogy egyre kisebb tere marad a jogainkért való küzdelemnek. A profitelvárások drasztikusan nőnek, így számukra természetes, hogy faragni kell a termelési költségeket, elsősorban a munkaerő költségeit. Azon a földgolyón, ahol immár sok milliárdos a munkanélküliségre kárhoztatott emberek száma, ahol semmiféle kollektív munkavállalói együttműködés a tőkével szemben nem körvonalazódik, bármit megcsinálhatnak. Mindig találnak pár ezer embert, aki elvégzi nekik szinte ingyen azt a munkát, amely szent profitjukat előteremti.

delafrika2
Növelik a virtuális nullák számát valamely virtuális vállalkozás virtuális számlaszámán. A halottak azonban nem virtuálisak. Sem a 34 agyonlőtt marikanai bányász, sem az a sok millió, akik a szó legszorosabb értelmében pusztulnak éhen mindeközben a világ minden pontján.

Kalmár Szilárd

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük