Márki-Zay úgy dörgölőzik, mint a rühes macska

A valaha szebb napokat látott Szerencs szombaton pár órára a hazai politikai élet középpontjában találta magát. Minthogy a körzetben október 11-én időközi országgyűlési választás lesz, a kormányzati és az ellenzéki pártok apraja-nagyja apait-anyait beleadni látszik a kampányba.

Tegnap, az egykori szerencsi cukorgyár területén az ideiglenes piacon vonultak fel a politika bizonyos aktorai. Helyi képviselők kevésbé mutogatták magukat, országos celebek annál inkább.

A helyszín a helyiek számára megszokott tájkép, de a gyanútlan látogatókat megüti a bejárat felett díszelgő, fémbetűkből kirakott félkörös felirat és a mögötte magasodó két hatalmas kémény látványa. Szerencs mentségére legyen mondva, ez a felirat jóval korábbi, mint a hírhedt emlékű auschwitzi kapun szereplő, de ettől még nem lehet elszakadni a hasonlóság fájdalmától.

A mostani választás három főszereplőjének támogatására már kora reggel felálltak a szokásos pultok. Ahogy ezek mögött lassan megindult a mozgás, az külön fejezetet érdemel.

A fideszes jelölt seregnyi tízen-huszonéves aktivistái szemmel láthatólag először voltak hasonló bevetésen, s nagyokat pislogva fotózkodtak egy tucatnyi kamera előtt. Aztán maga a jelölt is befutott, akinek tiszteletére megérkezett Kocsis Máté frakcióvezető, majd Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is.

Önfeledten pózoltak a legkülönbözőbb felállásokban, amelyekben a gyakornokok roppant megtisztelve érezhették magukat, miközben a pórnép csak távolról nézegethette a hatalom tobzódását.

Mellettük a fiatal, független Tóth Ádám segítői serénykedtek, lufival, szórólappal kedveskedve a piac látogatóinak. Már nyitáskor ott lehetett látni a jelöltet és fő támogatója, az ISZOMM elnökét, Huszti Andreát, s országgyűlési képviselőjüket, Székely Sándort. A kora reggelt színesítette Szanyi kapitány is, aki szintén fiatal aktivistákkal érkezett.

A harmadik pult kicsit elhagyatottnak tűnt, mert a jobbikos jelöltnek nyomát sem lehetett látni, bár egy-két segítője komótosan pakolgatott. Aztán egyszer csak itt is bedurrant az élet, mert immár negyedik országgyűlési képviselőként befutott az LMP-s Demeter Márta, akinek tiszteletére a saját pártja egy külön pulttal készült. Jó volt látni, ahogy a két, egykori MSZP-s, mármint Demeter és Szanyi a lehető legnagyobb békében beszélgetett.

Az élénkülést fokozta, hogy egyszer csak feltűnt a jobbikos jelölt, Hódmezővásárhely polgármesterének társaságában. A zsidózásairól és cigányozásairól elhíresült politikus alapvetően azon dolgozott, hogy a stábja gyűrűjében miként tudjon úgy elhelyezkedni, hogy a választópolgárok egyike se férhessen közel hozzá, ám addig Márki-Zay Péter egy gyanútlan köszöntésbe bonyolódott Szanyi Tiborral.

Nos ekkor indult meg a hangulat. A 24.hu, a Demokrata és a Munkások Újsága krónikásainak figyelmét kihasználva a kapitány meglepő lendülettel torkolta le Márki-Zayt, hogy a – jól hallható szavaival élve – a hódmezővásárhelyi polgármester “miért beszél folyamatosan hülyeségeket”, midőn őt Fidesz-bérenc árulónak titulálja. Márki-Zay sem volt rest, s rögtön kiderült ez az ok, mondván hogy 2018. februárjában Szanyi nem mellette, hanem szocialista barátja, Hernádi Gyula mellett kampányolt. A korábbi EP-képviselő erre nem hazudtolta meg fenegyerek hírét, s nagyon durván kiosztotta Márki-Zayt, aki – a kapitány olvasatában – saját magán kívül eddig csak a Fideszre szavazott, illetve aki most éppen egy nácit támogat.

❤️ Szerencs Itt már mindenki leígérte az égről is a csillagokat, ám vajmi kevés történt. Pedig alapvetően egy édenkert…

Zveřejnil(a) Tóth Ádám dne Sobota 3. října 2020

Ekkor lépett a színre a független Tóth Ádám, aki pedig elegánsan feltette a kérdést Márki-Zaynak, vajon az előválasztások önjelölt pápájaként miért farolt ki szélsebesen az előválasztás mögül, holott Borsodban pont erre volt alkalom, és lett volna szükség. Erre már nem nagyon akadt válasz, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy MZP apró bocsánatot kérve elszelelt, hogy egy néni után fusson valamiféle beszélgetést kezdeményezve.

Miközben a média képviselői szorgosan jegyzeteltek, videóztak, interjúvoltak, egy újabb csődület kerekedett, amikor is Szanyi odalépett a meghitten beszélgető fideszes frakcióvezetőhöz és a hódmezővásárhelyi polgármesterhez, akiknek kerek perec feltette a kérdést:

“Na, akkor beszélgessünk csak, ki itt a Fidesz-bérenc?”

A hírmondók innentől kezdve két lefagyott politikust láthattak, amely helyzetet végül is Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető később úgy oldott fel, hogy a Facebook oldalán megosztott egy bejegyzést, mindössze annyit mondva, hogy Márky-Zay elkérte tőle a mobiltelefonszámát. Márki-Zay erre sürgősen válaszolt is a közösség médiában, hogy Hódmezővásárhely érdekében akarja majd hívni telefonon a kormánypárt frakcióvezetőjét.

A Munkások Újsága ilyenkor kicsit elcsodálkozik, egy ellenzéki polgármester vajon miről tud beszélgetni egy kormányzati frakcióvezetővel, minthogy a települések semmiféle viszonyban nincsenek semmilyen párt országgyűlési frakciójával, hacsak nem valami előnykéért akarnak kuncsorogni.

Mindazonáltal egy olyan ritka politikatörténeti pillanatnak lehettünk tanúi, amikor a kormánypárt egyik vezető politikusa a világhálón tartja sürgősnek és fontosnak bejelenteni, miszerint egy ellenzéki polgármester “valamiért” elkérte a privát mobilszámát…

– bankski –

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •