Másfél milliós jutalmat kapnak fejenkent a cseh mentősök és szociális dolgozók

Miközben Orbán autókázott egy jót a Facebookon a mentősök szóvivőjével, Csehországban havi 40 ezer koronát (540 ezer forint) kapnak március elsejétől május végéig a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló mentősök és a szociális szférában dolgozók, közölte az Andrej Babis vezette cseh kormány.

“A kormány 1,12 milliárd koronát (15,12 milliárd forint) hagyott jóvá az egyszeri jutalmak kifizetésére a 7000 mentőnek és 14 szolgáltatónak. Minden mentő havi 40 ezer koronát (540 ezer forint) kap március elsejétől május végéig” – közölte a kormányülés után a Twitteren Andrej Babis.

A szociális szférában dolgozók beosztásuktól és munkájuktól függően havi 10 ezer és 40 ezer korona (135 ezer és 540 ezer forint) közötti jutalmat kapnak – ezt Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter mondta a kormányülés után a CTK hírügynökségnek.

A miniszter szerint rendkívüli prémiumokról van szó, s az emberek a ledolgozott órák alapján kapják meg a jutalmakat. A minisztérium egy korábban közölt számítása szerint ez mintegy 8 milliárd koronát (108 milliárd forint) jelent.

A cseh egészségügy idei költségvetése 350 milliárd korona (4725 milliárd forint), ennek fele a kórházakra esik. A cseh egészségbiztosítók azzal számolnak, hogy az idén együttesen mintegy 40 milliárd koronás (540 milliárd forint) veszteséget mutatnak ki. Ezt az összeget a korábbi évek gazdálkodásából keletkezett tartalékból tervezik pótolni.

fotó:  Orbán Facebook

Mti

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük