Matchpoint – Lévai Júliának

szörnyella

Csak egy pont kell a meccs megnyeréséhez, Kedves Júlia! A kérdés csak az, ki szedi be?

Lévai Júliának véletlenül ugyanakkor ugyanaz jutott eszébe, mint nekünk. Véletlenek természetesen vannak, mivel, ha nem lennének, nem lenne rá szó. Lévai asszonynak cikkünk olvasása után két nappal éppen ugyanaz jutott eszébe, mint szerzőtársamnak* és nekem. Eszébe jutott párhuzamot kialakítani a különböző diktatórikus rendszerek ideológiája s jelen magyar kormány berendezkedése közt. Olvasta egy újságbanSajnos, két alapos kutatás (2013, 2015) és két tanulmány (2014, 2015) előzte meg azt a cikket, amit ő látott. Ha jól olvasta volna el Júlia a cikk szövegét, pontosan tudná, hogy kutatások és tanulmányok kivonatát olvasta. De nem így történt. Így aztán gondolatokat emelt át belőle, hiszen, az is csak egy cikk – mint az övé. Hát, per se, hogy csak egy cikk volt. Neki. Számomra kétéves munka. Magánlevélben hozta tudomásomra, amit saját maga hozott nyilvánosságra, hogy olvasta a cikkünket, de két nap múlva éppen ugyanaz jutott eszébe. Hogy honnan? Nyilvános válasza szerint: az általános műveltsége okán. Ebben a megnyilvánulásban nyilvánosságra hozza azt is, hogy szemben vele, én műveletlen vagyok – még csak azt sem teszi hozzá, hogy ezzel véleményt közöl, azaz tényként állítja nagy nyilvánosság előtt, megfeledkezve arról, hogy kutatást mint egzaktumot parafrazált.

Ennyit az ügyről.

Nem is írtam volna cikket egy, az átlagnál szerencsétlenebb sorsú asszonyról, ha nem tapasztaltam volna viselkedésében olyat, amit egyben társadalmi konfliktusként is dekódoltam.

Lévai Júlia antifasiszta-liberális érveléstechnikájának vezérfonala: ő felsőbbrendű, én untermensch vagyok. Tekintsünk el a tényektől, amelyeknek Lévai asszony nem szereti átengedni magát, de hát, ő egy zenész, aki újságírónak hiszi magát, én meg még is csak egy kutató vagyok, amitől én nem érzem felsőbbrendűnek magam. Következésképpen mi a társadalmi konfliktus? Hogy egy olyan egyén az antifasiszta főszónok (vagy magát annak képzelő), aki übermensch-untermensch dichotómiában gondolkodik, mi több viselkedik.

Akit érdekel a liberális (-nak mondott, hitt, vélt) übermensch- untermensch kettőség, itt olvashat a kommentekben utána.

Javaslat az olvasónak: minden egyes jelzőt per melléknevet, ami engem minősít, gondolatban cserélje ki a zsidó vagy a cigány szóra, és így tisztán látni fogja, miről írtam a fentiekben.

*Halmai Tamás

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük