Mátol indul a nagy kormányzati COVID-biznisz

Augusztus 1-től a koronavírus járvány elterjedtsége szempontjából sárga vagy piros országokból hazatérők már nem élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a háziorvoson keresztül ingyenes tesztelést kérjenek, azaz két hét kötelező karantén vagy családonként sok százezres kiadás következik, ha valaki nem akarja otthonában elzárva tölteni ezt az időszakot családjával.

A kötelező karantént ráadásul a rendőrök napi szinten többször is ellenőrizhetik, az azt megszegők több százezer forintos szabálysértési bírságra is számíthatnak. Július végéig még volt lehetőség arra, hogy a hazatérők kérjenek ingyenes tesztelést, ez megszűnik, mindenkinek magának kell állnia ezt a brutális kiadást.

Az intézkedés legdurvábban az Egyesült Királyságból, Romániából és Szerbiából hazatérőket érinti, mert az országok továbbra is sárgák, Ukrajna és Törökország pedig piros. A dolog érdekessége, hogy a szükséges PCR teszteket a kormányzat jelentős mennyiségű adófizetői pénzből vásárolta meg, így jogos elvárás lenne, hogy azok ingyenesen legyenek elérhetőek a jövőben is.

Ez a dolog tehát mától igen nagy biznisz lesz a tesztelést végzőknek. Egy teszt ára 30500 forint személyenként a kijelölt helyeken, az angol nyelvű lelet felára 1000 forint, szombati vizsgálatért és aznapra kért leletért 45750 forintot kell fizetni. A karantént 1 teszt sárga országokból érkezők esetében csak ideiglenesen oldja fel, másodikra is mindenképp szükség van. Piros országból érkezők esetében a karantén csak a második negatív teszt után feloldható.

Az eddigi beszámolók is kifejezetten kaotikus eljárásrendről szóltak, a legtöbb illetékes nem volt pontosan tisztában az ügymenettel, sokaknak úgy kellett elmennie tesztre, hogy ezzel szabálysértési bírságot kockáztatott, de idáig legalább volt ingyenes lehetőség. Ugyanakkor a rendőrség precíz szigorral ellenőrizte az otthon tartózkodási kötelezettséget. Minden érintett olvasónkat ezúton is figyelmeztetjük, hogy rendkívül körültekintően járjon el, mert nem csak járványügyi szempontból nagy a kockázat, de anyagilag is havághatja a családi költségvetést egy kiszabott bírság.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •