Matolcsy kamatot emelt, nőnek a hiteltörlesztők!

Nőnek a hitelkamatok, a moratórium sem védi az adósokat ez ellen

Sokan lesznek, akiknek emelkedik a törlesztőrészlete a moratórium után. A változó kamatozású hitelekkel rendelkezőknek sokba kerül a kamatemelési ciklus.

Kedden 1,2 százalékosra emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot, némileg még a piacot is meglepte a viszonylag nagy léptékű 0,3 százalékpontos szigorítással. Az MNB már májusban bejelentette: vége a laza monetáris politikának, az infláció magas, a jegybank pedig eleget tesz elsőszámú mandátumának, ami az árstabilitás megőrzése. Azt is jelezték már korábban az MNB vezetői, hogy a következő hónapokban egymás után jönnek az újabb kamatemelések, az elemzők is azt várják, hogy még az idén 1,5 százalékig emelkedik az alapkamat, de vannak, akik szerint 1,8 százalék sem kizárt. 2022 végére pedig bőven 2 százalék fölötti alapkamattal számol a piac. 

A betéteseknek ez jó hír, a hitellel rendelkezőknek már kevésbé, a bankok ugyanis azonnal reagáltak a jegybank tegnapi döntésére is. A bubor, vagyis a budapesti bankközi kamatláb azonnal megugrott. A három hónapos bubor 1,33, a hat hónapot 1,42, az egyéves pedig 1,62 százalékra ugrott hirtelen, a kamatok rendre 26, 25 és 19 bázisponttal nőttek. Ez a lépés különösen annak fáj majd nagyon, akiknek olyan változó kamatozású hitele van, amelynél a referencia kamatszint a bubor.

Forrás: Napi.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •