Matolcsy szerint lehetne magasabb is az infláció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eredményesen, nyereségesen gazdálkodott 2019-ben – mondta Matolcsy György jegybankelnök éves meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn.

Az infláció a láthatatlan veszély, ahol nincs infláció, ott nincs megtakarítás, és nagy bajban van a befektetői közösség is. Matolcsy közölte: nulla százalék körüli inflációval nem lehet gazdaságot működtetni, és megerősítette, a jegybank nem számol inflációt, azt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Eurostat szerinti nemzetközi standardoknak megfelelően méri. Azt veszik adottnak, a jegybank azzal számol.

Matolcsy György mai meghallgatásán Székely Sándor, az Igen Szolidaritás országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány ugyanúgy félreméri az inflációt, ahogyan a béreket is. Amikről köztudott, hogy csak a legkevesebbet kereső másfél milliót hagyják ki a számításból, ami ráadásul felfelé kerekít. Matolcsy György inflációs szavai értelmezhetetlenek, hiszen még a KSH adatai szerint is a lakosságot érintő árucikkek nagy része, havi 10-20 százalékkal nő.

Az aranytartalékon elért árfolyamnyereség adta a 2019-es év rekordnyereségének döntő részét, a kamatnyereség 50 milliárd forint volt. Árfolyamcélja sincs az MNB-nek ahogy eredménycélja sincs válaszolta a képviselők felvetésére.

A bizottság elfogadta az MNB 2019-es üzleti jelentésének és beszámolójának benyújtását 10 igen és 5 nem szavazattal.

  •  
  •  
  •  
  •