Matolcsyék is belátták, hogy borzasztó helyzetben van a gazdaság

matolcsy gyrgy
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a gazdasági szereplők, a vállalatok és a háztartások egyaránt tartósan kedvezőtlen tényezőként számolnak a járványhatásokkal, és ennek megfelelően hozzák döntéseiket – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb negyedéves inflációs jelentésének ismertetésekor Balatoni András igazgató.

A jegybank is lemondott korábbi, mindenki másnál optimistább előrejelzéséről, és immár akár 7 százalék közeli zsugorodást is elképzelhetőnek tart a magyar gazdaságban idén, amit jövőre 4,5 százalék körüli pozitív hatás követhet – írja a Napi.hu.

Az első negyedévben relatív jó helyzetben volt Magyarország a lassulás ellenére, viszont a második kifejezetten gyenge volt. Időzítési hatásként koncentráltan ebben az időszakban jelentek meg az intézkedések nyomán a koronavírus hatásai.

A vállalatok érzékelik, hogy tartós lesz a válsághatás, a háztartásoknál hasonló a helyzet, tartósan visszafogottá válhat a fogyasztás. Balatoni szerint fel kell készülni, hogy elbocsátások is lesznek még a vállalati szektorban, és pont a járvány tartóssága miatt elhalasztanak vagy el is törölnek tervezett beruházásokat.

Az inflációs jelentés értelmében 110-160 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottság 2021-re. Ha beindítják a termelő kapacitásokat jövőre, és lesz kereslet, akkor 2022 közepére ismét elérhető cél a 4 százalékos munkanélküliségi ráta, ami teljes foglalkoztatottságnak tekinthető.

A jegybanki elemzésben kiemelt szerepet kap, hogy a vírushelyzet számos közgazdasági anomáliát is előidézett, ami boríthatja az inflációs pályával kapcsolatos gondolkodást is.

Balatoni szerint a második hullámban dezinflációs hatásokat hoz a külső környezet. Jellemzően 5-6 negyedévig eltart az iparcikkek terén az átfutás addig, ameddig az megmutatkozik az inflációban.

Ugyancsak szempont, hogy 6-7 százalékos lesz a bruttó béremelkedés, szemben a megszokott kétszámjegyű növekedéssel – ez így is jelentős reálbér-emelkedést jelent. Viszont részben kényszerből, részben óvatosságból több fogyasztási költésről, mint amilyen a színház vagy az étterem, lemondanak időlegesen a háztartások.

Hiába vannak alapvetően stabil helyzetben, a vállalatok is elhalasztják a beruházásaikat, eddig ez az elmúlt években is maghatározó tétel volt a gazdasági növekedésnek.

A jelentés egyik kockázati forgatókönyve szerint is elképzelhető, hogy a remélttől eltérően alakul a kilábalás. A meglévő statisztikák szerint le kell mondani a gyors, V alakú felpattanási ívről, a számok egy elnyújtott, pipa alakú kikecmergést valószínűsítenek. Ennél is lehet azonban rosszabb, ha a tavaszihoz mérhető hatása lesz globálisan a második hullámnak, akkor már egy W alakú grafikonnal kell számolni, vagyis rövid távon számolni kell egy újabb zuhanással.

Napi.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •