Meddig élnek az emberek? – És nálunk?

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Egy Magyarországon ma született csecsemő 76 évre számíthat, ami 4 évvel kevesebb az OECD országok átlagnál, és az egyik legalacsonyabb várható életkor.

A nők tovább élnek, mint a férfiak: ez a különbség a várható élettartamban átlagosan 5,5 év a kontinensünkön. Itt a “gyengébbik” nem várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de Európa szerte nagyok a különbségek a két nem között. Legtovább a svéd férfiak és a spanyol nők élnek. Azt hogy ki meddig él, sok minden, köztük a lakóhely, az életkörülmények, az életmód és még számtalan egyéb tényező befolyásolja.

Eurostat adatai szerint Lettországban a legrövidebb a férfiak a várható élettartama (67,6 év), míg Svédországban a leghosszabb (79,6 év). A nőknél Bulgária a sereghajtó 77 évvel, a legtovább pedig várhatóan a spanyol nők élnek (85,5 évet).

00466142

A KSH legfrissebb, 2015-ös adatai szerint Magyarországon a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 72,09 év, a nőké pedig 78,61. A különbség itt is szemmel látható, a jó hír viszont az, hogy 2001 óta a férfiak születéskor várható átlagéletkora csaknem 4 évvel, a nőké pedig 2 évvel emelkedett.

A férfiak esetében a budapestiek vezetnek (73,86 év), őket követi Győr-Moson-Sopron (73,58), illetve Pest megye (72,73 év). A nőknél Győr-Moson-Sopron áll a lista élén (79,7 év), majd Zala (79,61 év) és Budapest (79,6 év). A születéskor várható élettartam emelkedése ugyan pozitív tendenciát mutat, de egyúttal okot is ad arra, hogy alaposabban átgondoljuk, milyen öregkort képzelünk el magunknak.

Az adatok arra is figyelmeztetnek, hogy érdemes idejében tenni valamit az időskori biztonságért. Most Magyarországon 4 dolgozóra 3 eltartott jut, néhány évtized múlva pedig várhatóan 4 dolgozónak már 6 inaktív embert kell eltartania. A nyugdíjminimum viszont jelenleg mindössze 28 500 forint” – mutat rá Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója. Pedig a nyugdíj után számíthatunk még szerencsére jó néhány eltöltött életévre.

A KSH 2013-as adatai szerint Magyarországon a 65 éves korban várható élettartam még 18,2 év a nők esetében, míg a férfiaknál 14,5 év. Ennél sajnos jóval kevesebb az egészségben eltöltött évek száma: 65 éves nők még 6,1 évre számíthatnak, a férfiak pedig 6 évre.

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1131525-meddig-elnek-a-ferfiak—es-nalunk

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük