Meddig maradnak garantált bérminimumon a nemzeti könyvtár munkatársai?

Nem válaszolt a miniszter a bérfejlesztést érintő képviselői írásbeli kérdésre.

Mint megírtuk, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, a megalázó bérek miatt sztrájkra készülő könyvtárosok helyzetére kérdezett rá márcus 4-én a nemzeti könyvtár fenntartójánál, Kásler Miklós miniszter úrnál.

Az írásbeli kérdésre határidőre múlt héten megérkezett a válasz, azaz mégsem érkezett, mert nem válaszolt a kérdésre a miniszter megbízottja, Rétvári Bence államtitkár. A kommunikációs iskolák első heteiben tanítják ezt az eljárást.

„Ha kérdeznek valami olyat, amire nem akarsz válaszolni, akkor ne válaszolj rá, beszélj inkább másról.”

Ez történt a képviselő kérdésre adott válasz esetében is.

Nem derült ki tehát, hogy miért nem teljesül a hazai közgyűjteményekben az egyenlő munkáért egyenlő bért szentencia. Köztudott ugyanis, hogy Kövér László könyvtárában, az Országgyűlési Könyvtárban köztisztviselőkké nevezték ki a könyvtárosokat, miközben a nemzeti könyvtár többdiplomás, nyelveket beszélő könyvtárosai diplomás minimálbéren tengődnek.

Az OSZK egyik könyvtárosa azt mondta a www.muon.hu/-nak, hogy

„nettó hazugsághalmaz”

az írásbeli kérdésre adott minisztériumi válasz.

A nemzeti könyvtár az elmúlt hetek cikkeire egy kormánypárti lapban megjelenő interjúban válaszolt, melyben a könyvtár főigazgatója nem tagadta az áldatlan álalpotokat:

Tény, hogy a fizetések alacsonyak, a cafeteriát nem tudjuk fizetni. Mára az is tény, hogy az intézmény oly mértékben alulfinanszírozott, hogy az már kritikusnak is tekinthető. MH

A közösségi oldalakon is követhetjük a nemzeti könyvtár nehéz helyzetét, a Magyar Eletronikus Könyvtár székeket gyűjt, és egy szegedi kutató a könyvtár egyik leállt liftjének megjavíttatását sürgeti.

Értsük meg jól, hol élünk: az Országos Széchényi Könyvtár Kézirat- és Régi Nyomtatvány Tára nem szolgál ki, mert a 12 emelet mélyen lévő raktárakhoz vezető lift elromlott.

A könyvtári folyosóhíradón az hallatszik, hogy 2020-tól életpályamodellt fognak bevezetni, de idén biztos nem lesz béremelés. Fekete Péter kulturális államtitkár múlt héten egy konferencián nyíltan beszélt ilyen tervekről.

Szabó Szabolcs azt mondta a www.muon.hu/-nak, hogy a kulturális bizottság tagjaként meghívja az OSZK vezetését a parlamenti bizottság következő ülésére. Lapunk természetesen beszámol a fejleményekről.

Fotó: OSZK

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Meddig maradnak garantált bérminimumon a nemzeti könyvtár munkatársai?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük