Meddig nőhet a világ népessége?

A túlnépesedés problémája régóta foglalkoztatja a szakértőket, a The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány viszont azt sugallja, hogy idővel a populáció csökkenni fog – írja a ScienceAlert. Stein Emil Vollset, a seattle-i Washingtoni Egyetem biostatisztikai szakértője csapatával arra jutott, hogy a 2060-as évekre a mostanihoz képest 2 milliárddal több ember élhet majd a földön. Néhány évtizeddel később ugyanakkor a termékenységi ráta látványosan zuhanni fog, ami bizonyos országokban, így Japánban és Olaszországban a népesség jelentős csökkenésével jár majd. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy ez a folyamat milyen társadalmi hatásokat eredményezhet.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a kisebb népesség kevesebb környezeti terhet jelent, a helyzet nem ilyen egyszerű. Vollset szerint a csökkenő populáció valóban kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, és az élelmiszerrendszereket is kevésbé terheli, az idősek és fiatalok közötti arány felborulása viszont súlyos gazdasági, társadalmi és egészségügyi hatásokat válthat ki.

A csapat egy 2017-es globális tanulmány adatait elemezte, amelyben a betegségek és sérülések előfordulását, illetve gyakoriságát mérték fel. Az eredmények alapján 2064 körülre a mostani 7,8 milliárdosról népesség 9,7 milliárdra fog emelkedni. Ezt követően a populáció csökkenni kezd majd, a század végére pedig a 8,8 milliárdot fogja elérni. Ez ellentmond sok korábbi vizsgálatnak, egyes kutatók eddig azt feltételezték, hogy 2100-ra már akár 12,3 milliárd ember is élhet a bolygón.

Annak megállapítása, hogy egy régióban miként alakul majd a populáció, igen komplex feladat, hiszen a szakértőknek számos, a gyermekvállalást segítő, illetve gátló faktort figyelembe kell venniük. A csapat most a befejezett kohorsztermékenységet vette alapul: azt, hogy egy adott életkorig (jelen esetben 50 évig) a nőknek átlagosan hány gyermeke születik. Vollseték a migrációval és a halálozással is számoltak. A tanulmányban a szerzők nemcsak a népességszám jövőbeli változását mutatják be, hanem azt is, hogy a populáció eloszlása hogyan alakulhat.

A szubszaharai régióban 2100-ra jelentősen csökkenhet az egy nőre jutó születések száma, Nigériában például a 2017-es szintről, azaz 7-ről 1,8-ra zuhanhat. Igazán látványos visszaesést viszont Japán fog tapasztalni: a század végére 128 millióról 60 millióra csökkenhet a népességszám.

Fontos kiemelni, hogy a friss tanulmány eredményei sem biztosak, a kutatók például nem képesek számolni megjósolhatatlan tényezőkkel, például egy pusztító pandémiával. A csapat azt sem tudta meghatározni, hogy az egyes országokban a népességszám változása hosszú távon milyen következményekkel jár majd.

Sciencealert – The Lancet

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •