Még nem elég

martin-schultz

Kedden a várakozásoknak megfelelően megválasztották Martin Schulz, korábbi európai szociáldemokrata frakcióvezetőt az EP elnökének. Bemutatkozó beszédében Schultz határozottan leszögezte, hogy két és fél éves megbízatása alatt mindent megtesz a Parlament erejének megerősítéséért. Mint mondta 2008 óta válságcsúcsok zajlanak szerte Európában, a tagállamokon belül és kívül egyaránt, de mindez a bécsi kongresszus Európájára emlékezteti, mikor a nagyhatalmak az emberek megkérdezése nélkül döntöttek népek és nemzetek sorsáról. Ma ezeket a nagyhatalmakat a nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselik, talán ezért is lehetséges, hogy a demokráciából való kiábrándulás és a fiatalok magas munkanélkülisége és kilátástalansága a szélsőséges eszmék felé hajtják az embereket.

De az Unió nem zéróösszegű játszma, a Parlamentet láthatóvá kell tenni, mind az emberek, mind a pénzügyi szereplők szemében. Ezért belső viták keretében kell tisztázni, hogy mi is ennek a Parlamentnek feladata. Európa ereje a párbeszéden és a szolidaritáson alapszik, akkor, amikor újra erősödik a szélsőjobboldali tendencia, mikor a demokráciából – melyért annyi nagyszerű ember ontotta a vérét – általános a kiábrándulás és az unión belül autokrácia, irányított demokrácia alakul ki, mint pl. Magyarországon, akkor fel kell tennünk a kérdést: hol hibáztunk?

Az emberek belefáradtak a zárt ajtók látványába, ki kell tágítanunk az Unió kereteit, erős és közös fiskális politika mellé nem elég a növekedési pálya és munkahelyteremtés; vissza kell mennünk az emberek közzé.

Nem elég büntetni az antiszemitizmust, nem elég elítélni a rasszizmust, nem elég beszélni a bevándorlók helyzetéről: cselekedni kell. Végezetül elmondta, hogy ma, ha Európára gondolunk, miért nem vesszük észre, hogy az egyesülés története egy rendkívül sikeres folyamat. 100 évvel ezelőtt nemzeti alapon szerveződő nagyhatalmak a gazdasági hegemóniáért kétszer is lángba borították Európát, hogy aztán két idegen hatalom a végletekig megossza a kontinenst. 1989-ben a berlini fal leomlása és 2004-ben a volt varsói szerződés országainak csatlakozása, most 2011-ben az arab tavasz megmutatta a demokrácia és a szolidaritás eszméjének az erejét.

Az elnök beszéde végén máris munkába látott, felhívta kollégái figyelmét, hogy a holnapi napon Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti meghallgatásán minél több képviselő legyen jelen. A frakciók közül a liberálisok elnöke, Guy Verhofstadt sok sikert kívánt a munkájához, mint említette, számíthat a liberálisok támogatására, különösen, ha a nacionalista tendenciák kerülnek szóba. A zöldek vezetője, Rebecca Harms úgy fogalmazott, hogy határozott kiállást kérnek Magyarországgal és a nőügyekkel szemben. Az elnöknő úgy fogalmazott, hogy Magyarország veszedelmes precedenst teremthet és mindent meg kell tennünk azért, hogy a demokrácia lebontása egy tagállamon belül soha többé ne ismétlődhessen meg.

Schultz válaszában kijelentette, hogy minden képviselő elnöke szeretne lenni, de határozott szociáldemokrata hangsúllyal. “Európa egy ámulatba ejtő gondolat, tegyünk együtt érte”. Az új parlamenti elnök bemutatkozása során óhatatlanul Váci Mihály verse jutott az eszembe: Nem elég elindulni, / de mást is hívni kell! S csak az hívjon magával, aki vezetni mer! – Schultz határozottnak és elszántnak tűnt, reméljük elvezet bennünket egy új, erősebb és megértőbb Európába.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük