Még nem volt igazi kommunizmus

Chile tanulói, egyesüljetek! A tandíjemelés elleni tüntetés élén a fiatal és csinos Camila, a diákság új, forradalmi szemléletű vezetője áll, aki modern kori Che Guevaraként kommunista forradalmat akar elérni – fegyverek nélkül.

alt


Több évtizednyi bukott kommunizmus áll a hátunk mögött. A Szovjetunió példája nem elégséges ahhoz, hogy belássuk, ez a berendezkedés kudarcra ítéltetett?

Szerintem nem létezett még igazi kommunizmus a Földön. Kedvezőtlen körülmények közt – például extrém bürokráciától és autokráciától kísérve – működött.

A kommunizmus ideáját még nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. Ez alapvetően olyan társadalmi berendezkedést jelent, amelyben ugyanolyan körülmények közt él mindenki, ahol mindenki saját igényeinek megfelelően részesedik mindenből, és képességeinek megfelelően dolgozik. A kommunista berendezkedés nélkülözi a társadalom osztályok szerinti felosztását, férfiak és nők egyaránt szabadnak érzik magukat benne, és teljes erkölcsi, anyagi és intellektuális emancipációt érünk el.


Már nem sok kommunista berendezkedésű ország van a világon. Járt bármelyikben is?

Nem.


Chile gazdag ország. Miért van szükség a változásra?

Tizenötezer dollár az egy főre eső GDP, de az emberek többségének életszínvonalán ez nem látszik. Az emberek öt százaléka nyolcszázszor többet keres, mint a legrosszabbul kereső öt százalék. Az emberek az anyagi körülményeik miatt elégedetlenek, nem csak absztrakt okokból. Széles körű vitát kell indítanunk arról, mit értünk fejlődés alatt és milyen fejlődési modellnek szavazunk bizalmat.

Olyat akarunk, mint a jelenlegi neoliberális, amely a gazdaságra, a kulturális és a politikai erőre helyezi a hangsúlyt? Vagy olyat, amelyik teljes mértékben teret enged az egyéni fejlődésnek, magasabb életszínvonalra teremt lehetőséget, és hagyja, hogy méltóságteljesen éljünk, minden emberi jogunkat gyakorolva?


Nemrég Németországban járt, ahol állandóan ön mellett voltak a kommunista párt képviselői. Nem bíznak meg önben annyira, hogy hagyják egyedül megszólalni?

Mindig is közösség voltunk, semmit sem fejlesztünk egyenként, és nem is így dolgozunk. Minden ötletünk kollektív, nem egyetlen ember munkája. Munkánk minden területen tökéletesen integrált. Azzal szemben, amit a média ma bemutat, minden eredményünk egy közösség eredménye, nem egy emberé. De nem hiszem, hogy bárki is aggódna azért, ha megszólalok.


Mit gondol, Chilén belül is elterjed majd ez a fajta kommunista forradalom?

A kommunizmus erőszakmentes válfajában hiszünk, nem gondoljuk, hogy fegyveres felkelésre lenne szüksége országunknak. Ezért is dolgozunk Chile demokratizálásáért, a saját utunkat választva. Demokratizálásra van szüksége Chilének, amely hatalmat ad a chileiek kezébe. Messzinek látjuk még a chilei kommunizmust, de már elindultunk a szükséges úton.


Ez más latin-amerikai országokat is érint majd?

Ebben a régióban több olyan történelmi fordulópont van, amelyet hasonlóképp éltek meg az egyes országok. Gyarmatosítottak és katonai diktatúra alá vontak bennünket európai országok és az Egyesült Államok. A latin-amerikai országok politikai és gazdasági értelemben is próbáltak önállóvá válni, hogy visszanyerjék függetlenségüket és megőrizzék identitásukat. A tanulói mozgalommal konferenciákat tartunk stratégiák kidolgozására. Vannak javaslataink arra nézvést, hogy miként egységesítsük a hallgatói mozgalmat a munkaerőpiacon, hogyan nyerjük vissza oktatással kapcsolatos jogainkat, küzdjünk az elnyomás ellen, vagy országtól függően küzdjünk az imperializmus, kapitalizmus vagy neoliberalizmus ellen. De ez nem kifejezetten chilei vagy latin-amerikai jelenség: Európában és világszerte is vannak hasonló mozgalmak.

Forrás: metropol.hu

Kapcsolódó cikkek:

A szociális mozgalom kiépítése

Camila Vallejo: Az én generációm nem fél

A chilei diákvezér

 

Forrás:http://latin-amerika.hu/sajtofigyel/879-camila-vallejo-meg-nem-volt-igazi-kommunizmus

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük