Még Venezuelában is szebb jövő vár a gyerekekre, mint hazánkban

venezuelankids

Még a venezuelai gyerekek is jobban járnak…

Mely ország gyermekei mondhatják el magukról felnőve, hogy jó időben, jó helyen születtem? Az Economist Intelligence Unit rangsorából kiderül. Az Economist Intelligence Unit (EIU) igyekezett felmérni, hogy az elmúlt 25 évben mennyit változott a világ, és hol lesz idén a legjobb megszületni. Létezik ugyanis egy olyan kifejezés, melyet őszintén szólva nem túl gyakran lehet hallani: “a legjobb helyen, a legjobb időben születtem”. Az EIU éppen ezért most rangsorolta, hogy melyik ország biztosítja a legjobb lehetőséget az egészséges, biztonságos életre az elkövetkezendő években.

Az életminőség-index összekapcsolódik a szubjektív elégedettségi felmérésekkel, melyek arról árulkodnak, hogy az egyes országok lakói mennyire érzik magukat boldognak. Az, hogy egy ország mennyire gazdag, egyáltalán nem számít az EIU szerint, sokkal fontosabb ugyanis a bűnözés mértéke, a közintézményekbe vetett bizalom, illetve az egészségügyi és családpolitika. A rangsor összeállításakor 11 ilyen területre vonatkozó indexet vett figyelembe az EIU: vannak köztük olyan fix tényezők, mint például a földrajzi elhelyezkedés, ami nagyon lassan változik az idő múlásával, és vannak olyan tényezők is, melyek az aktuális politikától, a kormánytól és a világgazdaságtól függnek. Mindemellett kalkuláltak még egy 2030-ra vonatkozó egy főre jutó jövedelmet is, mely a most született felnőtt korára lehet érvényes.

Svájc a legjobb

Az EIU felmérése szerint a 2013-ban a legszerencsésebbnek mondhatja magát, aki Svájcban születik meg, míg a második helyen Ausztrália szerepel. Az első tízben egyébként inkább a kisebb gazdaságok dominanciája figyelhető meg, melyek fele európai ország, mégis csupán egy tartozik az euróövezethez, Hollandia. A skandináv országok szintén az élvonalban vannak, míg a dél-európai krízisekkel sújtott államok a kedvező éghajlat ellenére gyengén szerepelnek a rangsorban.

Az Egyesült Államok, ahol a születendő gyermekek jelentős (állam)adósságot örökölnek, a 16. helyre került. A legrosszabb ország, ahol idén egy baba megszülethet, az EIU listája szerint Nigéria.

És hol van Magyarország?

Hazánk az EIU listáján a 46. helyre került, amelyen ugyanannyi pontszámmal osztozunk Horvátországgal. A környező országokat nézve mind jelentősen előttünk állnak. Tehát a hazai helyzetnél ebből az aspektusból lényegesen jobb Szlovákiában (35.hely), Lengyelországban (33. hely) és Csehországban is (28. hely).

Érdekesség, hogy még Argentínába és úgy en bloc a dél-amerikai országokba is jobb idén születni, mint Magyarországra. Közvetlenül előttünk pedig Venezuela áll a sorban.

Az eltelt 25 évben egyébként hazánk 22 helyet rontott – 1988-ban a 24. legjobb ország voltunk -, pedig volt időközben egy rendszerváltás is, ami csak még inkább keseríti a szánk ízét, hiszen úgy tűnik, azzal mégsem váltottuk meg a jövőnket. Az irány egyébként Lengyelország esetében is ugyanaz, mint nálunk, mely az akkori 23. helyről csúszott vissza az idei évi 33. helyre. Csehország és Szlovákia  – Csehszlovákiaként – nem szerepelt az akkor 48 országot rangsoroló listán, melynek legutolsó helyén Zimbabwe állt osztozva a helyezésen Iránnal és Irakkal.

1988-ban egyébként az Egyesült Államok volt az az ország, ahol a legjobb volt megszületni, második helyen Franciaország és Nyugat-Németország szerepelt. 25 év alatt a legnagyobb fejlődés a lista szerint Szingapúrban következett be: az 1988-as 36. helyről 2013-ra a 6. helyre került. Érdekesség még, hogy új szereplőként egyből a 14. helyre rangsorolták Taiwant, de friss szereplőként nem panaszkodhat Kuvait sem a maga 22., Chile és Ciprus sem a maguk 23. helyével.  

FORRÁS: Mfor

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük