Megalakult az Új Szocializmus Mozgalom

Több hónapnyi előkészítés után szombaton megtartotta zászlóbontóját a radikális baloldaliak pártok felett álló szerveződése, az Új Szocializmus Mozgalom. Az alakuló ülésen elfogadták a mozgalom programját is, amelyet nem tekintenek végleges anyagnak, annak nyitott vitában való módosítására nem csak lehetőséget látnak, hanem azt szorgalmazzák is.

A mozgalom egyik fontos célja, hogy segítse egy önálló, valóban baloldali politikai alternatíva megszerveződését és annak már a legközelebbi választáson való elindulását. Az alapítók elvetették az önálló párttá alakulás gondolatát, nem akarnak sokadik pártot, azt szeretnék, ha a jelenleg megosztott és gyenge radikális baloldalon egy olyan új és erős politikai erő jelenne meg, amely képes összefogni és irányítani a szükséges erősödési folyamatot.

A mozgalom programja távlati célként határozza meg a kapitalizmus meghaladását, a szocializmust, azonban nagyon széles körű, rövidtávon is kemény baloldali, jóléti követelést is megfogalmaznak. Bevezetnék ismét a munkakönyvet, a kötelező munkaidőt csökkentenék és 140 ezer forintos minimálbért, 100 ezer forintos alapnyugdíjat, tartanak szükségesnek, ugyanakkor a megalázó és büntető jellegű közmunkát megszüntetnék. Az elmaradott országrészekben a szociális gazdaságot kívánják fejleszteni, ismét teret adva az alulról szerveződő TSZ-eknek. Ezek munkájához földterületet a tisztességtelenül szerzett földbirtokok elkobzásával és a nagybirtokok jelentős részének közösségi tulajdonba vételével biztosítanák.

A kapitalista magántulajdon szentségét nem ismerik el, több területen is indokoltnak látják a már említett közösségi tulajdonba vételt, elsősorban a tisztességtelenül vagy törvénytelenül szerzett vagyonok, illetve az így működő bankok esetében is élnének a közösségi tulajdonba vétellel.  A dolgozói érdekek kemény védelmét szorgalmazzák, kötelező szakszervezetek és az azokra épülő munkástanácsok alakítását látják az ehhez szükséges egyik legfontosabb eszköznek.

Keményen kritizálják az Európai Uniót, mert álláspontjuk szerint az milliárdokkal hizlalta az elnyomó politikai elitet Magyarországon és semmit sem tesz azért, hogy peremre szorított tagállamok felzárkózzanak. A NATO tagság kapcsán megismételt népszavazást látnak szükségesnek. A szélsőjobboldali szerveződéseket nemzetközi vállalt kötelezettségeknek eleget téve feloszlatnák.

Kiemelten fontosnak tartják a jelenlegi kormány leváltását. Nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy ez csak forradalmi úton lehetséges, mert álláspontjuk szerint a nyomor miatt rendkívüli düh forrong a tömegekben, amely bármikor képes lehet az általuk elnyomónak mondott politikusok irányába fordulni. A kormányváltást követően azonban nem csak a 2010 utáni időszakra szorgalmaznak elszámoltatást, hanem a rendszerváltás utáni negyedszázad teljes időszakára is.

A parlamenti ellenzékkel nem kívánnak együttműködni, mert az ellenzéki pártokat alkalmatlannak, ostoba antikommunista közhelyeket hajtogató, ugyanakkor a fasisztoid Jobbik irányába nyitott szerveződéseknek tekintik.

Kemény és határozott, valóban radikális baloldali politikát akarnak képviselni. Ők nem akarnak cukik lenni…

A mozgalom Facebook oldala: KLIKK

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük