Megálljt a szélsőjobbnak – a MEBAL nyilatkozata

antifa

A betiltott szélsőjobboldali félkatonai szervezetek újjászervezett alakulatai és más hasonló csoportok az utóbbi napokban Cegléden összpontosultak. Egyik hangadójuk, Korondi Miklós, a Jobbik párt országgyűlési képviselője szerint hazafiak jöttek ide fenntartani a rendet. A MEBAL szerint azonban ők csak vélik, hogy hazafiak, mert a valóságban álhazafiak, sőt hazaárulók. Nézeteik propagálásával és személyes uszításaikkal olyan tettekre sarkallják megtévesztett honfitársainkat, amelyek belegázolnak a magyar nemzet becsületébe. A II. világháború után a Népbíróság többek között hazaárulónak tekintette a nyilas főkolomposokat és egyéb háborús és emberiség elleni bűnelkövetőket, mert véres gaztetteik gyalázatot szórtak a magyar népre. Már nem csak a felbujtás szintjéig merészkedtek a szélsőjobboldali eszmék hívei, különféle félkatonai csoportosulásai, hiszen az utóbbi években előfordult tettlegesség, több romagyilkosság is.

A rendfenntartás bitorlása a szélsőjobboldal jól ismert tevékenysége. Az 1920-as évek közepétől 1933-ig a németországi SA csak eltűrten és korlátozottan foglalkozott „rendfenntartással”, és a náci hatalomátvétel után közhatalmi funkciókkal ruházta fel az állam. Ezek közé tartozott az első koncentrációs táborok őrzése, és a foglyok „ráncba szedése”. A végkifejletet, a XX. század szörnyűségét már ismerjük. Ha nem lenne történelmi példa a közhatalmi funkciók bitorlására, talán mi is olyan könnyedén tekintenénk az ilyesmire, mint a weimari köztársaság gyanútlan polgárai.

A szélsőjobboldali hazaárulók Magyarország nemzetközi lejáratását is megengedhetőnek tartják, ha aljas uszításra nyílik alkalom. A Puskás stadionban, a barátságos Magyarország-Izrael labdarúgó-mérkőzésre hazánkba látogatott izraeli sportolók inzultálása az internet jóvoltából a világ szeme előtt zajlott, sárba tiporva hazánk jó hírét. De nem került minden a világ közvéleménye elé. Ezen a mérkőzésen igazi náci tömegtüntetés volt a kapu mögötti szektorban, amelyet a rendőrség még csak meg sem zavart. Napokkal később a kormány azzal “vigasztalta” magát, hogy nincsenek jogi eszközei a náci tüntetés megakadályozására. Tehát a hazai szélsőjobboldal a magyar kormány és a “nemzeti” burzsoázia egy részének politikai, illetve gazdasági támogatásával létezik.

Miként lehetséges az, hogy a lumpenerkölcs és az ordas eszmék találkozása ismét pártpolitikai szintre emelkedett, már az Országgyűlés padsoraiból is uszít? A vadkapitalizmus, a liberálisok naivitása, az életkörülmények drasztikus romlása, a társadalom szétforgácsolódása és a lumpenburzsoázia mohó térnyerése együtt vezetett a fenti jelenségekhez, a hétköznapi fasizmus tobzódásához.

Addig kell megfékezni a szélsőjobboldalt, amíg nem foglalja el a köztereket és nem kaparintja meg az államhatalom néhány kulcspozícióját. A társadalmi igazságosságot szem előtt tartó politikai irányvonal és a határozott jogalkalmazás, valamint a hazája becsületére valóban kényes civil többség aktivitása nélkül nem szoríthatjuk ki a közéletből a szélsőjobboldalt.

Egy demokratikus Országgyűlésnek haladéktalanul olyan belső joganyagot kell alkotnia, amelyik minden állampolgárát arra kötelezi, hogy Magyarország ne csak mint állam, hanem mint társadalom is betarthassa az 1947-es párizsi békeszerződés 4. cikkelyét, amely megtiltja „minden fasiszta jellegű politikai, katonai vagy katonai színezetű” vagy „revizionista propagandát” folytató szervezet létezését Magyarországon is.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük