Megdöbbentő adatok a nyári feketemunkáról

A tipikusan nyári munkákat kínáló munkáltatók 80 százaléka nem tartja be a munkajogi szabályokat, az építőiparban, kereskedelemben és vendéglátásban, vagy épp a mezőgazdaságban ilyenkor foglalkoztatott dolgozók majdnem háromnegyede a szenvedő alanya valamilyen jogsértésnek.

A június 19. és július 7. között tartott ellenőrzéseken rögzített megdöbbentő adatokon a munkaügyi hatóság munkatársai csak azért nem lepődtek meg, mert az utóbbi években hasonló eredményeket hoztak az ilyen akcióik. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett jelentés szerint a dolgozók bejelentésének elmulasztásával, a munkaidő hosszával vagy a túlórák kifizetésével trükköző legtöbb cég Budapesten bukott le, de sok ilyen vállalkozást találtak az ellenőrök Borsod és Fejér megyében is. A leginkább a csongrádi és a nógrádi cégek voltak tisztességesek az alkalmazottjaikkal.

Romlott a helyzet a bejelentés nélküli foglalkoztatás terén az építőiparban, a mezőgazdasági szezonális munkáknál, valamint a kereskedelemben, de kevesebb feketén foglalkoztatottat találtak az idén a vendéglátásban és a feldolgozóiparban. A legszélsőségesebb példa Tolna megye, ahol az építőiparban ellenőrzött összes dolgozót bejelentés és munkaszerződés nélkül foglalkoztatták, de találtak olyan egyházi építkezést is, ahol a felekezetnek tett felajánlásnak titulálták a munkások alkalmazását.

A feketefoglalkoztatás a vagyonvédelem területén is csökkent, de most kevés ilyen céget ellenőriztek, mert ebben a szektorban átfogó munkaügyi ellenőrzést tartanak ősszel. Az ellenőrök munkáját változatlanul nehezíti, hogy a bejelentés nélkül alkalmazott emberek nem mernek a munkáltató ellen vallani, mert, ha elveszítik a munkát, sokszor a család megélhetése kerül veszélybe.

Az idei ellenőrzések azt mutatják – olvasható az NGM internetes oldalán -, hogy a kis-és középvállalkozások támogatása miatt bevezetett enyhébb büntetések egyértelműen a jogszabályok tudatos megsértése felé húznak egyes munkáltatókat. Tudják, hogy sokat spórolnak, ha nem jelentik be a munkásokat és az első jogsértésért a legsúlyosabb esetben sem kapnak bírságot, ezért bátran kockáztatnak.

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1138179-megdobbento-adatok-a-nyari-feketemunkarol

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük