Megerősítette a minisztérium: ha nem fizetnek a szegények tb-t, csak sürgősségi orvosi ellátást kaphatnak, amiért utólag fizetniük kell

Rétvári Bence államtitkár, a miniszter megbízásából parlamenti írásbeli kérdésre azt válaszolta, hogy az egészségügyi szolgáltatást nem tagadják meg senkitől, azt a jogviszony előzetes vizsgálat nélkül biztosítják, az ellátás díját azonban a későbbiekben kiszámlázzák.

Rétvári válaszában közölte, hogy csak abban az esetben nem jogosult az ingyenes ellátásra egy beteg, ha “a NAV többszöri felszólítása ellenére sem fizette meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a tartozás mértéke meghaladja annak 6 havi mértékét”.

2019 karácsonya előtt szavazta meg a parlament az új társadalombiztosítási törvényt, az új szabályok hat és fél hónap felkészülési idő után, 2020. július 1-jén léptek életbe.

Eszerint, aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, mert nincs rá pénze, az csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát.

Eddig úgy volt, hogy a sürgősségi ellátás ingyen jár, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott egy rendeletet, amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

A törvény azokra vonatkozik, akik idén július után felhalmoznak hathavi tb-tartozást, vagyis legkorábban jövő januárban számlázhatnak ki műtétet.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •