Megint kiszórt 50 milliárdot a kormány, hátha lesz belőle valami

Újabb ingyenmilliárdok a nagyvállalatoknak, a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a versenyképesség-növelő támogatás eddigi 169 milliárd forintos keretét 50 milliárd forinttal növeli meg a kormány.

Helikopterpénz

Ezt a képzetgazdag fogalmat még 1969-ben, a Woodstock-i Fesztivál évében, Milton Friedman alkotta meg, aki egyébként Jenő és Sára nevű szülei révén magyarnak mondható, de már az USA-ban született, s amerikai egyetemek ünnepelt professzoraként kapott Nobel-díjat, lényegében azért, mert Marx után bő egy évszázaddal pontosan leírta, miként működik a modern kapitalizmus, egyszersmind idejekorán felfedve azt a szemétséget, amit később neoliberalizmus néven könyvelt el a világ.

Nos, a helikopterpénz szórása az a művelet, amikor a központi bankok (vagy a jegybanki funkciókat ellátó cégek) a bankrendszeren átnyúlva, közvetlenül öntik a teremtett (nyomtatott) pénzt a nagyobbacska vállalatokra, hogy a deflációs folyamatoknak elejét vegyék.

Az összevetés kedvéért mondjuk el, hogy az infláció az az a jelenség, amikor túl sok pénz és kevés ötlet van a piacokon, a defláció pedig az, amikor az üzleti élet – például – kereslet hiányában kiszárad, vagyis hiába mennek lejjebb az árakkal, a kutya sem akar se venni, se beruházni semmit. A helikopterpénz tehát lényegében kormányzati olaj az üzleti parázsra.

A koronavírus-járvány világszerte agyonvágta a munkajövedelmeket, a kereslet ezért visszazuhant, s egyes szektorokban, mint például a turizmus-vendéglátás, a ciánozással azonos erővel.

A helikopterpénz ilyenkor a vadkapitalista (neoliberális) kormányok kedvenc eszköze, azaz beazonosítanak bizonyos célcsoportokat, föléjük repülnek, s a rotor teljes erejével tolják rájuk fentről a pénzt, abban a vakhitben, hogy ebből majd csak lesz valami foglalkoztatás, vagy hasonló. (Nem lesz – a szerk.)

Az Orbán-kormány ezt úgy oldotta meg, hogy gazdaságvédelem címkét hazudva még áprilisban kijelölte a NER hátsójából kikandikáló cégeket, durván úgy 500-at, s fejenként 300 millió forinttal puszilta meg őket, azzal a feltétellel, hogy ebből legalább 50 milliót fektessenek be, lényegében bármibe, s csupán a maradék 250 milliót szíveskedjen(ek) ellopni a tulajdonos(ok).

Minthogy Mészáros Lőrincnek kicsit több, mint 500 cége van, ezért most júliusban felemelte a keretet úgy, hogy akár további 200 cég is részesedhessen ebből a mannából. Ha ezt visszaszámoljuk lakossági szintre, akkor nagyjából az a helyzet, hogy – a csecsemőtől az aggastyánig – minden magyar ember fejenként 25 ezer forinttal járult hozzá a nemzet Lőrincének gazdagodásához, azaz átlag családonként 100 ezer forintot adakoztunk a felcsúti géniusz oltárán.

Hisz’ keresztény ország vagyunk, nemde?

S még hit sem kell, elég a valóság, hogy Mészáros Lőrinc (álnevű Orbán Viktor) az idén legkevesebb 50 %-kal megnövelheti az egyébként sem kicsi vagyonát.

Ha majdan egy baloldali kormány lép a hatalomba, akkor elég lesz egy közepesen képzett nyomozó, hogy a vádhatóság felé megtegye a néhány száz év börtönt jelentő indítványát, nem is annyira ismeretlen tettes(ek) ellen.

S hogy vidámságunk teljes legyen, ez a helikopterpénz csak a jéghegy csúcsa. Ennek ötszörösét lopták el tőlünk a válságra hivatkozva….

– bankski –

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Megint kiszórt 50 milliárdot a kormány, hátha lesz belőle valami”

Comments are closed.