Megnyílt az RR11 Infocafé

logo02

Bizonyára érzékelte minden olvasónk, hogy az elmúlt durván egy-másfél hétben az oldal frissítése a korábbiakhoz képest egy kicsit visszafogottabb volt. Ez nem véletlenül történt így, ugyanis az oldal kvázi egész szerkesztősége ebben az időszakban teljes erőbedobbással azon dolgozott, hogy az előre beharangozott időpontra, 2012.04.11-re, a Költészet Napjára, József Attila születésnapjára megnyíljon a hely, az RR11 Infocafé. Jelentem, a feladat sikeresen teljesítve!

Az a fogalom, hogy “infocafé”, a nyugati országokban egy ismert fogalom, de hazánkban még nem elterjedt. Bár alaki és tartalmi hasonlóságai ellenére sem keverendő össze a “netcafé”-kal. Az infocafé hálózat egyfajta civil kezdeményezés, amelyben – jellemzően kisebb létszámú, alternatív, javarészt ellenzéki, rendszerkritikus szervezetek – közösen használnak egy erre a célra kialakított és alkalmas helyet arra, hogy programokat, előadásokat tartsanak, illetve legyen egy nyilvános “főhadiszállásuk”, ahol megtalálhatók. Az RR11-et ilyenre terveztük, így képzeltük el. Itt kap majd helyet a Munkások Újságának szerkesztősége is.

Az elképzelés és a lehetőség pedig szerencsésen találkozott. A Magyar Nők Szövetsége nevű civil szervezet székházának szuterénje “parlagon” hevert már évek óta, és a szervezet elnöknője felajánlotta a lehetőséget számunkra, hogy hasznosítsuk ezt a teret. Némi felújításért cserébe – illetve azért, hogy élettel töltsük meg helyet – megkaptuk, illetve sok más, kisebb civil szerveződés is helyet kapott a falak között. Az elmúlt időszak a felújítási munkálatokkal telt. Bár nem vagyunk szakemberek – és anyagi források híján nem engedhettünk meg magunknak szakembereket – azért a lehetőséginkhez képest szívvel-lélekkel, mindent beleadva pofoztuk helyre a klub belső terét.

2012.04.11-én 18:00 órai kezdettel megtartottuk első nyilvános összejövetelünket “Félidő” címmel, amelyben meghívott közéleti személyek, szakemberek értékelték, véleményezték a jelenlegi kormány első két évét, illetve elemezték a lehetséges kiutakat a jelenlegi ismert helyzetből.

A meghirdetett programhoz képest Tamás Gáspár Miklós filozófus, egy sajnálatos apróbb balesetből kifolyólag nem tudott jelen lenni az eseményen, így első felszólalóként, az Fordulat című periodikától érkezett szakértő, Gerőcs Tamás tartott egy előadást, amelyben kissé a múltba nyúlt, és nem a jelent értékelte, vagy a jövöt vázolta, hanem a Horthy rendszert állította párhuzamba a jelenlegi rezsimmel, illetve érintette azt is, hogy miért nem tud megerősödni a baloldal.

Második előadó Pogátsa Zoltán, közgazdász volt. Harmadik előadóként Artner Annamária közgazdász, főiskolai tanár elemzését hallgathattuk meg. (Bővebbet a hamarosan látható videóból.)

Az előadás után lehetett kérdéseket intézni a vendégekhez, illetve egy kulturált vita alakult ki a hallottak kapcsán – pontosan olyan, amilyenre mi is gondoltunk a klub ötletének megfoganásakor. Az esemény betetőzéseként együtt – egy kellemes, szekszárdi házasított száraz vörösbor társaságában – megünnepeltük a Munkások Újsága újraalapításának egy éves évfordulóját, amely e hónap másodikára esett.

Az RR11 infocafé, közéleti, szellemi melegedő ezentúl nyitott minden hasonlóan gondolkodó számára. Rendszeresen tartunk majd itt az elsőhöz hasonló “klubdélutánokat”, de nem csak politikával és közélettel szeretnénk megtölteni a termeket, hanem gondolunk az egyéb közösségi, közösségépítő tevékenységekre is. Terveink – és igény – szerint lesznek majd kártyaesték, dartsverseny, filmvetítések (a Béka Flimklub keretén belül), tervezünk néhány számítógéppel folyamatos internet elérést, jogi, munkaügyi és szociális tanácsadást, de aki csak egy kis olvasásra, üldögélésre, beszélgetésre akar betérni, azt is szeretettel várjuk.

Címünk: RR11-Infocafé
Budapest, VI. kerület
Rippl-Rónay utca 11 (Andrássy út 124, villaépület)
Bejárat a Rippl-Rónay utca felőli kiskapun.
Nyitvatartás: Még alakul. 🙂

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük