Mégsem csalók a rokkantak

rokkantnyugdijas0601nagy

Kiderült, hogy a rokkantak mégiscsak indokoltan kaptak ellátást, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint ugyanis a megvizsgált betegek 90 százaléka „egészségi állapota alapján továbbra is jogosult a megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátásra.” – írja a Népszava. Pedig mielőtt 2012-ben átalakította volna a kormány a rendszert, csalóknak állította be a rokkantakat, akik közül szerintük sokan tudnának, de nem akarnak dolgozni. Többek között a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, Pósfai Gábor egy interjúban azt mondta, „sajnos tény az, hogy mindenki ismer olyat a környezetében, aki a rokkantsági ellátórendszerből több-kevesebb juttatást kapott és tudja róla a környezete is, hogy nem volt indokolt”.

A Fidesz-kabinet célja az volt, hogy 150 ezer embert visszaküldjenek dolgozni. Ennek érdekében az új minősítési rendszer szerint az amputált lábú betegek, a gerincsérvvel élők, vagy akár a sztómások is munkaképesek lehetnek. A 320 ezer rokkantból mintegy 200 ezernek kellett újra felülvizsgálatra jelentkeznie, az 57 évnél fiatalabbak közül akarták kiválasztani azokat, akiket visszaküldhetnek dolgozni. Most kiderült, hogy ez nem sikerült, és a vizsgálat is nagyon lassan halad. Egy év alatt első fokon 43 774 felülvizsgálatot végeztek el a szakértők. A munkában 124 orvosszakértő vesz részt, és 2013. december 31-éig kellene végezniük.

A Széll Kálmán tervnek nevezett megszorító csomagban a szükséges megtakarítást előre meghatározta a kormány, 2011-ben 12 milliárd, a 2012-es költségvetésben 88 milliárd, 2013-ban pedig 117 milliárd forintot akartak kivonni a rokkantakra fordított alapból. Arra most nem kaptunk választ, hogy ebből mi valósult meg.

FORRÁS: Szakszervezetek.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük