Mégsem lesz Fidesz-MSZP paktum

Botka László miniszterelnök-jelölt útmutatásait elfogadva, a pénteki rendkívüli ülésnapra az MSZP nem nyújt be semmilyen törvényjavaslatot plakátügyben, és továbbra sem támogatják a Fidesz lex Simicskáját sem.

Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésrejelentette ki Nyakó István. A szocialisták sajtófőnöke felidézte: Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje a kezdetektől fogva azt mondja, nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, viszont most, ha a kormánypárt támogatná az MSZP törvényjavaslatát, már azt is együttműködés látszatát kelthetné. Arra a felvetésre, mi történt az MSZP javaslatáról tartott ötpárti egyeztetés óta, a sajtófőnök azt mondta, a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz, az MSZP célja pedig az, hogy leváltsa Orbán Viktor rendszerét.

„Nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, aki ezzel szembemegy, az ki lesz zárva az MSZP-ből” – hangsúlyozta. Nyakó hozzátette azonban, hogy Tóth Bertalan frakcióvezető a legjobb tudásának megfelelően képviselte a párt érdekeit a hétfői ötpárti egyeztetésen, Botka Lászlóval azonban “új politikai időszámítás” kezdődött el. Megismételte: nem lehet semmilyen együttműködés, nincs olyan, hogy az MSZP javaslatát támogatja a Fidesz. Ez árulás lenne – hangoztatta.

Az LMP kedden nem reagált a visszalépésre, ám még hétfőn, az ötpárti egyeztetést követően azt közölték: az ellenzéknek egységesnek kell maradnia az úgynevezett plakáttörvénnyel kapcsolatban, és minden politikai erőnek fel kell készülnie arra, hogy a Fidesz nem tiszta eszközökkel játszik, ezért nem szabad bedőlni a szlogenjeinek. A Demokratikus Koalíció is hasonlóan látja a helyzetet, Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis közölte:pénteken is nemmel fognak szavazni a plakáttörvényre, akár a jelenlegi, akár más formában kerül a parlament elé. „Annak a Fidesznek, amely mindig kiskapukat hagy magának és mindig visszaél a hatalommal, nem szabad kétharmados felhatalmazást adni” – hangsúlyozta a párt.

„Nemmel fogunk szavazni, és nem lesznek módosító indítványaink sem” – mondta Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa is az atv.hu-nak, egyúttal félreértésnek nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek Juhász Péter szavaira alapoztak. Az Együtt elnöke azt mondta: leírták elképzeléseiket, és ha azok mindegyikét beépítik a törvénybe, akkor két képviselőjük hajlandó megszavazni a jogszabályt. Viszont azt is hozzátette, hogy az ellenzéknek egységesen kell elutasítani a Fidesz javaslatát, ha nem hajlandóak lényegi változtatásra.

Úgy tűnik tehát, hogy az ellenzék összezár, s a Fidesznek nem marad esélye keresztülvinni a lex Simicskát – még módosításokkal sem. A Jobbik szerint azonban a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson – reagált a történésekre Volner János. A radikális párt frakcióvezetője egyébként „Paktumot kötött a Fidesz és az MSZP” címmel hirdette meg délutáni sajtótájékoztatóját, pedig a szocialisták már délelőtt bejelentették, semmiféle alkura nem hajlandóak.

Jelenleg egyértelműen a pártok fekete finanszírozását lehetővé tévő rendszer működik, amit mindenképpen kezelni kívánnak – ezt már a Fidesz reagálta (meglepő módon, hiszen a mai rendszert a kormányoldal hozta létre – a szerk.). Kósa Lajos frakcióvezető arról érdeklődött, hogy “kit sikerül még megvennie Simicska Lajosnak”.

Egyelőre kérdéses, bármilyen módon át tudja-e erőltetni a törvényt a Fidesz, hiszen még az sem biztos, hogy maga a miniszterelnök részt vesz-e a számukra fontos szavazáson.„Orbán Viktor a Fidesz-frakció tagjaként a frakcióvezető utasításának megfelelően fog eljárni” – válaszolta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a brüsszeli EU-csúcs pénteki munkaülése,  illetve a plakáttörvényről szóló budapesti parlamenti szavazás időben egybeesik majd.

Botka rendet tett

Megalakult kedden az MSZP legfőbb döntéshozó szerve a kampányban: az úgynevezett országos választási bizottság (ovb). Ennek feje a miniszterelnök-jelölt, Botka László, aki rögtön az első ülésen alaposan átrendezte a megszokott viszonyokat. Bár legalább tíz hónap van a választásokig, az MSZP máris átállt a kampányüzemmódra, és Botka vezetésével alakult meg egy ötfős, úgynevezett kampányigazgatóság is. Ennek tagjai Botka mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató, illetve Ruff Bálint, a miniszterelnök-jelölt politikai főtanácsadója lesznek. A kampányigazgatóság érdekessége, hogy Tóbiás múlt héten még egészen más névsort talált és hirdetett ki a pártban.

Az Index úgy tudta, hogy meglepő visszatérők kerültek volna be az MSZP-s kampánystábba: a 2014-es választás kampányfőnöke, Molnár Zsolt, illetve Baja Ferenc, aki már Horn Gyula idején is kampányokat vezényelt. Botka viszont más felállásban gondolkodott, így Molnár és Baja nem került be a csapatba. Az ovb arról is döntött, hogy Botka és a párt kommunikációját teljesen átveszi a kommunikációs igazgató. Vagyis Kerényi tudta nélkül egyetlen testület, politikus nem adhat ki állásfoglalást, közleményt. Botka emellett teljes pénzügyi kontrollt kért és kapott. Tehát minden szocialista testület, a frakció, sőt az alapítvány szerződéseiről is tudni akar, és az utalások is csak az engedélyével történhetnek.

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1132664-semmilyen-fidesz-mszp-paktum-nem-lesz

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük