Mégsem mennek haza jövőre az amerikai katonák Afganisztánból

US 10th Mountain Division soldiers in Afghanistan

A korábbi tervekkel ellentétben nem ezer, hanem öt és félezer katonát akar az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban állomásoztatni – jelentette be Barack Obama. Pedig a 14 éve tartó háború lezárása volt az amerikai elnök egyik legfontosabb ígérete. Most a vártnál törékenyebb biztonsági helyzettel indokolta döntését. Jelenleg (és jövőre) nagyjából tízezer amerikai katona szolgál Afganisztánban. Feladatuk a terrorelhárítás és az afgán biztonsági egységek kiképzése.

A tálibok előretörése, többek között Kunduz szeptember végi elfoglalása bírta rá az elnököt álláspontja megváltoztatására – írta a brit Guardian. A brit lap emlékeztetett arra, hogy ez nem az első alkalom, hogy az Egyesült Államok kénytelen felülvizsgálni a kivonulási stratégiáját a tálibok miatt.

2010-ben még százezer amerikai katona állomásozott Afganisztánban. Obama tavaly még úgy tervezte, hogy 2016 után mindössze ezren maradnak majd, hogy biztosítsák a kabuli nagykövetség biztonságát.

Az NBC News úgy tudja, hogy az 5500 amerikai katona a baglani, a dzsalalabádi és a kandahári bázisokon állomásozik majd.

Forrás: Haszon / Origo

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük