Megszakítjuk Hollandiával a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot

Szijjártó Péter rendkívüli sajtótájékoztón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt – írja az MTI. A külgazdasági és külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

“Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés” – fogalmazott a tárcavezető. Mint mondta, arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

“Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal”-szögezte le.

Egyenlőség jel az iszlamisták és a magyar kormány között A történtek előzménye az, hogy az éppen távozóban lévő holland nagykövet csütörtökön a 168 órának adott interjújában azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Erre reagálva Szijjártó még aznap kemény hangnemet ütött meg. Felháborítónak nevezte a kijelentést és a leghatározottabban visszautasította azt. Sőt jelezte, amíg a holland nagykövet nem megy haza, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten.

„Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben!” – fogalmazott a miniszter.

 

 

 

 

Forrás: http://www.atv.hu/belfold/20170825-szijjarto-megszakitjuk-a-nagykoveti-szintu-diplomaciai-kapcsolatot-hollandiaval

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük