Megszavazta a teljes hazai szélsőjobb az iskolaőrséget

Mindhárom szélsőjobboldali párt, a Fidesz, a Mi hazánk, a JOBBIK megszavazta tegnap a parlamentben azt a jogszabályt, mely lehetővé teszi, hogy ezentúl bilincsben vezethessenek el rossz gyerekeket az iskolákban. Az őröknek semmilyen speciális képesítés nem szükséges a munkaviszony betöltéséhez, annyi az elvárás, hogy a munkába állást követő 3 hónapon belül elvégezzenek egy iskolaőri tanfolyamot.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük (tehát ennek megléte nélkül is munkába állhatnak) a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy:
hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti. Jogerős ítélet esetén – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •