Megszólal Orbán svájci bankára

Orban nagy istvan 5

Orbán svájci bankára, sötét ló a diplomáciában, Mr. Arábia – felkapta a sajtó Nagy Istvánt, Magyarország svájci nagykövetét. Van is miért.

Az erdélyi származású világpolgár életútja az elmondása szerint a hatvanas évekbeli disszidálástól olasz jezsuitákon, Libanonon és a Vanderbilteken keresztül a Wall Streetig vezetett; miközben a Szabad Európa Rádiónak dolgozva Elvis Presley-vel interjúzott és Jim Morrisonnal bulizott. Nagy aztán Afrikán keresztül végül Svájcba érkezett, ahol letelepedett, de az arab világban is kiterjedt a kapcsolatrendszere. 

Akkor kezdjük az elején. Hogy került kapcsolatba az arab világgal és hogyan lett bankár?

Valamikor a hatvanas években sétáltunk anyámmal és a nővéremmel a belvárosban, amikor belénk botlott Széfeddin Sefket bej. Akárcsak a szüleim, a török-magyar filmrendező is erdélyi születésű volt, a háború előtt egy filmet rendezett Magyarországon, s a hatvanas években újra megfordult Budapesten. Ismerte anyánkat, ránk köszönt. Abból a köszönésből aztán az lett, hogy két évvel később elvette a nővéremet feleségül és Egyiptomba költöztek. Széfeddin apja volt ugyanis Farouk király szárnysegédje. Nasszer elnöksége alatt aztán Libanonba mentek. Én Budapesten érettségiztem 1965-ben, majd 1966-ban, érettségi után disszidáltam. Szüleim a nehéz körülmények ellenére is Budapesten maradtak. Jugoszláviába mentem először, aztán Olaszországba szöktem, egy jezsuita kolostorban laktam majdnem egy évig. Onnan mentem a nővéremékhez Libanonba, ahol vallástörténelmet tanultam az egyetemen. Mindez már ’67 nyarán történt, a hatnapos háború (a harmadik arab-izraeli háború – a Szerk.) miatt viszont izzani kezdett a levegő. Hadik János, a családi ismerős volt az, aki mentorom lett. Ő akkoriban egy amerikai bankot vezetett Bejrútban. Ő ajánlott be az amerikai egyetemi világba és bankvilágba.

Könnyű volt Amerikában helytállnia?

Könnyű nem volt, de ha ott helytáll az ember, bárhol megállja a helyét. Kezdődött azzal, hogy megérkeztem a reptérre. Nálam volt a tüdőszűrés eredménye, az egészségügyi papír, ami kellett a belépéshez. Erre az orrom alá dugtak egy másik papírt azzal, hogy írjam alá. Ha nem írom, megyek vissza a repülőre. Akkor inkább aláírtam. Aztán kiderült, hogy afféle sorozópapír volt. 1968 őszén történt mindez, a vietnami háború legkeményebb időszakában, emigráns vízummal pedig az ember hadköteles volt.

Vietnamban azért nem harcolt, ugye?

Nem. Két kivezető út látszott. Az egyik, hogy beteg vagyok. Az viszont nem voltam, éppen akkor igazoltam, hogy nincs egészségügyi problémám. Ez az út tehát járhatatlannak látszott. A másik az volt, hogy diák vagyok. Hadik János a Vanderbilt család érdekszférájába tartozó Fiduciary Trust Company-nak volt az egyik vezetője, a Vanderbiltek pedig nemesi szálon kötődtek a magyarsághoz: Széchenyi- és Zichy-Hadik felmenőkkel bírtak. Azt mondták, ha elmegyek hozzájuk dolgozni teljes állásba, adnak ösztöndíjat. A katonaságtól viszont csak akkor kaptam felmentést, ha full time egyetemista vagyok. Így aztán több mint egy évig full time dolgoztam a Wall Streeten, és full time tanultam az egyetemen is.

Bővebben: Soha nem adtam üzleti tanácsot Orbánnak

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük