Mélenchon : “Chávez, a humanista remény, a forradalom kimeríthetetlen ideálja”

venezflag

A venezuelai és francia zászlót, valamint a Baloldali Front zászlaját félárbocra eresztették a Baloldali Front korábbi kampányának székhelyén a Porte des Lilas-nál. Jean-Luc Mélenchon így fejezte ki érzéseit ezen a gyászos napon, de egyúttal haragját is a Chavez elleni méltatlan kommentárokkal szemben. „A mai nap gyásznap számunkra és nagyon sok más ember és aktivista számára. Teljes szívünkből így érzünk” – jelentette ki Jean-Luc Mélenchon, láthatóan meghatottan és fáradtan. Chávez volt a mozgatórugója egy széles folyamatnak Latin-Amerikában, amely új ciklust nyitott századunk számára, az állampolgári forradalmak győzelmének korszakát. (…) Ezért nem hal meg soha Chávez. Ez a humanista remény, a forradalom kimeríthetetlen ideálja” – hangsúlyozta a Baloldali Párt társelnöke, pontosítva, hogy „nem csupán a venezuelaiak emberi feltételeit javította meg, de előre vitte a demokrácia egy jelentős módját is”.

A Baloldali Front korábbi jelöltje foglalkozott számos hamis és örvendező kommentárral is, amelyek elöntötték a sajtót Hugo Chávez halálának bejelentése óta. „Az olyan elbizakodott, megvető és arrogáns európaiak, a megfertőzött szociáldemokrácia amely 24 óra óta terjeszti szidalmait Latin-Amerika haladó erői ellen jobban tenné, ha emlékezne arra, hogy Venezuelában, ellentétben Franciaországgal (…), látványosan csökkentették a szegénységet, megszüntették azt, amit mélyszegénységnek hívnak, megszüntették az analfabetizmust (…) eljutottak oda, hogy a gyerekek 70 %-a iskolába járhat. Íme ez az a mérleg, amelyet büszkén említünk akkor, amikor Hugo Chávez alakja eltűnik. Szégyellem magam Európa nevében, azokért a siralmas színvonalú kommentároként, amelyeket láttam. Hogyan lehet ilyen aljas módon mélyre süllyedni ? Hogyan válhatnak ilyen mértékben érzéketlenné az iránt, ami ebben a történelmi pillanatban a latin-amerikai haladást képviseli, hogy csak sértegető kommentárokra képesek ?” Jean-Luc Mélenchon felindultan jelentette ki, hogy „Chávez hamvai még ki sem hűltek, még égnek, és szívünkben nem csak az a gondolat van jelen, hogy folytatjuk ezt a küzdelmet, de a gyűlölet azok ellen a hatalmasok ellen is, akik még a halál órájában sem képesek arra a tiszteletre, amit másoknak megadnak, akik azt jóval kevésbé érdemelték meg”. 

A Baloldali Front is

Pierre Laurent a nap folyamán még korábban reagált egy nyilatkozattal. Tisztelettel adózott Hugo Chaveznek, „aki az egyszerű emberek elnöke maradt, aki precedens nélküli demokratikus és szociális haladást ért el. Elnöksége alatt Venezuela független és szabad országgá vált, megszabadult az alulfejlettség legrosszabb csapásaitól, amelyekben a korrupt és az amerikai hegemóniának alávetett kormányok évtizedei hagyták.

Halála nagy veszteség egész Latin-Amerikának, minden országnak, amellyel Venezuela együttműködő és szolidáris kapcsolatokat fejlesztett ki, minden haladó kormánynak, amellyel Hugo Chávez Frías elnök megkezdte egy szuverenitáson és kölcsönös tiszteleten alapuló kontinentális unió építését”.

Marie-George Buffet a maga részéről kifejezte „részvétét Venezuela nagykövetének Hugo Chavez halálát követően. Kifejezem szomorúságomat és érzelmeimet annak az embernek a halála kapcsán, aki lehetővé tette, hogy azok is hallassák hangjukat, akiknek a pénz hatalma megtiltotta ezt, aki lehetővé tette, hogy egy újfajta hang szólaljon meg az amerikai földrészen, azoknak a javára, akiket megfosztottak ettől és akik ezért választották meg őt.”

A Gauche anticapitaliste (Antikapitalista Baloldal), a Baloldali Front tagja ugyancsak megemlékezett Hugo Chavezről, “a venezuelai nép szolgálatában álló harcosról. “Hugo Chavez elkezdte megváltoztatni a dolgok menetét, azzal, hogy egy újraelosztó és szociális politikát valósított meg a lakhatás, az egészségügy és az oktatás területén, felhasználva az olajjövedelmeket.

Azok a különbségek, amelyek abban álltak fenn közöttünk, hogy milyen véleményt formálunk nemzetközi szinten a diktátorokról, nem kérdőjelezik meg politikájának értékét, amelyet a venezuelai alsóbb osztályok érdekében folytatott.”

Venezuela nagykövetsége, a Baloldali Front, a Franciaországban élő latin-amerikaiak, a Francia Kommunista Párt és a Baloldali Párt felhívására március 6-án nagygyűlést tartanak 18.30-kor Simón Bolívar, a felszabadító szobránál Párizsban, a 8. kerületben. A szobor a Cours la Reine-en található, a Pont Alexandre-III hídfőjénél. Pierre Laurent, az FKP országos titkára és Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Párt társelnöke is jelen lesz.

Forrás: http://www.humanite.fr/politique/chavez-cest-lideal-inepuisable-de-lesperance-human-516839

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük