Mélyponton Merkel pártjának népszerűsége

Több felmérés is azt mutatja, hogy a német kormánypártok, a CDU/CSU pártszövetség támogatottsága egy éves mélypontra süllyedt. A múlt vasárnap Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalz-ban rendezett tartományi választásokon elszenvedett vereségek is ezt támasztják alá. A konzervatív blokk támogatottsága mindkét helyen bezuhant, baljós jel mindez a visszavonuló Angela Merkel pártja, a CDU számára.

Akadozó vakcinaszállítmányok, a koronavírus miatt meghozott és hónapok óta tartó népszerűtlen korlátozások, valamint a konzervatív képviselők utóbbi időben napvilágot látott korrupciós ügyei egyértelműen kikezdték a kormányzó CDU/CSU népszerűségét Németországban. Tavaly tavasszal még közel 40%-on állt a pártszövetség támogatottsága, ez mostanra 29%-ra apadt az előrejelzések szerint. A vasárnapi választás során egyébként a CDU olyan tartományokban veszített, amelyek korábban erős konzervatív bázisnak számítottak.

A Zöldek, akik a mindkét vasárnapi választáson jól szerepeltek, különösen Baden-Württembergben, november óta nem tapasztalt magasságokba emelkedtek a támogatottságukat tekintve. Jelenleg 21% -on vannak, az SPD, amely Angela Merkel koalíciós partnere, ezzel szemben 16%-al a harmadik helyen áll.

A népszerűségvesztés valószínűleg nagy nyomást helyez majd a CDU januárban megválasztott új vezetőjére, Armin Laschetre is, aki abban reménykedik, hogy a szeptemberi választásokat követően ő követi Merkelt a kancellári székben.

Esélyeit azonban rontja az, hogy fő riválisa, a CSU-t vezető bajor miniszterelnök, Markus Söder sokkal népszerűbb jelölt nála. Ha ugyanis közvetlenül lehetne kancellárt választani, egyértelműen Söder lenne a legnépszerűbb. Ha mégis Laschetet indítanák, akkor a Zöldek által jelölt Robert Habeck megelőzné a konzervatív kancellárjelöltet.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •