Méregdrága német tankok után méregdrága amerikai rakétákat vesz Orbán

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jóváhagyta a továbbfejlesztett közepes hatótávolságú, levegő-levegő kiterjedésű (AMRAAM-ER) rakéták Magyarországnak történő értékesítését. Erről az USA magyarországi nagykövete számolt be.

Magyarország 60 AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER rakétát, valamint két tartalék AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER-t és kapcsolódó felszerelést vásárol. Az üzlet becsült értékét 230 millió dollárban állapítottak meg külföldi szakmai portálok, azonban a nagykövet bejelentése után már 1 milliárd dollárról beszélnek itthon.

Az AMRAAM-ER rakétarendszer új fejlesztés, amelyet 2015-ben terveztek, az első tesztrepülésre 2016-ban került sor.A milliárdos kiadás azért meglepő, mert Magyarország néhány hónappal ezelőtt vásárolt be német nehézharckocsikból. A Leopárdok klasszikus katonai presztízsberuházásnak minősülnek, miként ez a légvédelmi rakétarendszer is, melyeket nálunk jóval gazdagabb országok sem engedhetnek meg maguknak.

Németországban Orbán fegyverkezésére és az ezzel együttjáró náciromantikázós szélsőjobboldali ideológiai offenzívára a katonák körében egyre többen tekintenek aggodalommal.

Egyenlőre itthon is csak találgatni lehet, hogy mi indokolja ezeket a látványberuházásokat katonai területen. Szakértők egy része úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök ezekkel egyrészt megvásárolja a hadiipari cégek országainak jóindulatát, másrészt kifejezett célja az ország középhatalmi státuszának erősítése, a magyar befolyás erősítése a térségben. Ez utóbbi folyamat főleg a balkáni országokban figyelhető meg és széleskörű ellenkezést vált ki a szlovén, szerb, horvát, bosnyák és macedón közéletben.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •