Mérget lélegeznek a magyarok, és senki nem tesz semmit

Aki rendszeresen közlekedik a reggeli csúcsforgalomban Budapest rakpartján, annak ismerős lehet a kép, ahogy egy téli napon sűrű, furcsa köd ül a Duna felett. A nagy szürkeség valójában szmog: a járműveinkből és épületeinkből kiáramló részecskék tömege, amely belélegezve folyamatosan roncsolja szervezetünket.

Jól ismert tény, hogy a környezetszennyezés fenyegetést jelent az emberi egészségre, azzal viszont már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a veszély mennyire jelentős, és hogy a probléma mindennapunk részét képezi. Az adatok tükrében megdöbbentő, hogy a hazai döntéshozók milyen keveset tesznek azért, hogy felvegyék a harcot a problémával.

Láthatatlan gyilkossal állunk szemben

Azt gondolhatnánk, hogy a levegőben lévő szennyeződések a légzőszerveket fenyegetik, valójában azonban az egész testet, sőt a lelket is megterhelik. A különböző káros anyagok a légzőszervek mellett a szív- és ér-, illetve az idegrendszert is veszélyeztetik, növelik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát, és a magzatok fejlődését is befolyásolhatják.

További problémát jelent, hogy a veszélyes anyagok sok esetben súlyosbítják a már meglévő betegségeket – ily módon a légszennyezés például a koronavírusos halálesetek számát is emelheti.

Egyes elemzések alapján a légszennyezés koncentrációs nehézségeket, rossz hangulatot és akár mentális zavarokat is előidézhet, ami az öngyilkosságok számának növekedéséhez is vezethet. Közvetlen módon a nem megfelelő légminőség így tömegek haláláért tehető felelőssé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyakran hivatkozik a légszennyezésre néma gyilkosként, nem véletlenül, hiszen globális szinten évente mintegy 7 millió ember idő előtti halálát okozzák a levegő káros anyagai. Azt hihetnénk, hogy a probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, a kutatások alapján ugyanakkor Európában is súlyos a helyzet.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány kifejezetten a kontinens városaira koncentrál, a szakértők a finomszemcsés (PM2.5) és a nitrogén-oxidos (NO2) szennyezést, illetve a hozzá kapcsolódó halálozásokat mérték fel. A kutatók a WHO határértékét vették viszonyítási alapul. Az eredmények egyértelműen felfedték, hogy a helyzet rendkívül aggasztó Budapesten, a PM2.5 és az NO2 szennyezését tekintve is az európai élmezőnyhöz tartozik a magyar főváros.

Nem ez volt az első vizsgálat, amely bebizonyította: hazánkban különösen súlyos a szennyezettség. Korábbi kutatások már felfedték, hogy Magyarországon évente legalább 10 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, a rossz levegőminőség emellett több ezer esetben okoz krónikus megbetegedést. Összességében megállapítható, hogy lakosságarányosan az EU-n belül hazánkban kifejezetten magas a légszennyezéshez köthető halálozási arány.

Tétlenül nézik a döntéshozók

A légszennyezés által előidézett egészségügyi problémák a gazdaságnak is felfoghatatlan károkat okoznak, így még inkább érthetetlen, hogy miért nem született szinte semmilyen érdemleges intézkedés az elmúlt évtizedekben a veszély enyhítése érdekében. Érdekes, hogy a dohányzással és az egészségtelen táplálkozással milyen vehemenciával vette fel a harcot a Fidesz, a légszennyezés kérdését viszonyt, noha lenne eszköze a küzdelemhez, gyakorlatilag teljes egészében elengedte.

Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy ahogy az utóbbi években nőtt a klímatudatosság, úgy ismerték fel egyre többen, hogy a környezetszennyezéssel kezdeni kell valamit.

Nem véletlen, hogy világszerte egyre több politikai programban kap kiemelt szerepet a környezetvédelem, elég Karácsony Gergelyre gondolni, aki a főpolgármester-választási kampányában is számos ígéretet tett a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Igaz, bő egy évvel az önkormányzati választás után sem látni a javulást ezen a téren.

Azt hihetnénk, hogy a légszennyezés mérsékléséhez komoly erőfeszítésekre, a közlekedés teljes átalakítására lenne szükség, ez azonban nincs így. Bár a szennyező járművek korlátozása tényleg fontos lenne, nem lehet elvárni, hogy egyik napról a másikra mindenki tömegközlekedéssel, illetve zöld járművekkel kezdjen el utazni.

Az egyik fő problémát hazánkban a fűtés okozta légszennyezés jelenti, ez ellen pedig felvilágosító kampányokkal, a rászorulók támogatásával, illetve az otthonok korszerűsítését segítő, bárki számára elérhető támogatásokkal lehetne felvenni a harcot.

fotó: unsplash

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •