Merre tovább Európa?

Keleti PU kislány

Különbséget kellene tenni a migráns személy kategorizálásában. Ha többet használnánk a bevándorlás kifejezést, talán elfogadhatóbbá tenné a nyelv a befogadó cselekvést? Ki tudja.

A migráció oka legtöbbször gazdasági, politikai, gondoljunk csak a tizenkilencedik század eleji írországi nagy éhínség katasztrófára, amikor csoportosan vándoroltak el az írek Amerikába.

Manapság egyre többet hallunk elsüllyedt bárkákról, ahol csoportos katasztrófák történnek, a líbiai határtól eltávolodva emberek százai fulladnak meg, vagy vallási nézeteltérések miatt kidobják egymást a fedélzetről, a csoportos menekülés közben.

Kik a menekültek és mi különbözteti meg őket az emigránsoktól?

Az emigráció önkéntesen választható, amíg a menekült egy háború vagy politikai, gazdasági nehézség miatt rá van kényszerítve a menekülésre.

Iszonyatos szenvedések közepette menekülni kényszerült az a háromezer kisgyermek is a szavannákon át Etiópiából, ahol elpusztították a falvaikat, menekültek azok az afgánok, akik a szélsőséges tálib uralkodás miatt próbálták menteni az életüket, vagy a szírek, akiket egy több éve zajló kíméletlen polgárháború sújt.

A jelenkori időkben a világban megindult egy gigantikus népvándorlás, ami legfőképpen gazdasági-politikai okok miatt történik, és ha nem rendeződik a helyzet, akkor újabb világgazdasági krízishez vezethet, elég csak arra utalni, hogy minden globálissá váló gazdasági válság kegyetlen háborúkat és világégéseket robbantott ki az idők során.

Vajon felkészült-e a láthatólag liberális, állandó lelkiismeret-furdalással küzdő, nemzetállamait számon kérő és a melting poat (olvasztótégely szerk.) szlogenjeit lebegtető, de valójában konzervatív és zárkózott Európa egy ekkora migrációs boomra?

Az etikai aspektus sokszor kizárja az ésszerűséget és Európa döntéshozóinak most választania kell a humanizmus és a racionalizmus között, ami soha sem volt könnyű, de számolnia kell azzal is, hogy bármi visszaüthet és nem biztos, hogy az eddigi rendszer elég erős lesz azt kibírni.

De amíg magunk identitása is kétes, hogyan értenénk meg más identitásokat?

Árral szemben harcolni értelmetlen, inkább a migrációs fluxust kellene kielemezni, a kiindulási helyét, a sebességét, a hatását és a befolyásoló tényezőket, a következményeket és az alternatívákat.

Ami rendkívül fontos: meg kellene tanulni és szervezni a kultúrák közötti kommunikációt, hiszen enélkül elbeszélünk egymás mellett.

Az emigrációs áradat másik aspektusa a modern rabszolgaság, hiszen a letelepedett emigránsok olcsó munkaerőnek számítanak.

Csak Angliában 2015 januárjától júniusig 978 munkaadóból 28-at büntettek meg a fekete munkapiac miatt, a többi alkalmazhatta papírok nélküli illegális bevándorlót, akik ha nem dolgoznak maximálisan éhbérért, bármikor visszaküldhetőek.

Ebben még nincs benne az embercsempészek nagy tömege, akik az emigránsokat teljesen kihasználják.

A hatalmas emigrációs hullám mindenre kihat, megváltoztatja egy ország imázsát, megítélését, átrendezi az állampolgárai közti viszonyokat.

Nagyon óvatosan kell bánni az emigrációs folyamat megítélésével, mert a politikai pártok kihasználják saját érdekeik megerősítésében.

Az emigráció „pillangóhatása” átrendezi a világ helyzetét, gazdaságilag, politikailag, területileg, kulturálisan és technikailag egyaránt.

Már soha sem lesz egy „azelőtti világ”, és úgy a kivándorló, mint a befogadó nehezen dolgozza fel ezt a radikális változást.

Bővebben: PR Herald

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük