Mexikói vendégvarrónők Nógrádban

A szakképzett munkaerő hiányának újabb bizonyítéka, hogy a Nógrád megyei Szügyön működő ipari park egyik cége kénytelen volt átmenetileg mexikói, szerbiai és orosz gyárából hozni munkásokat, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket. A Népszabadság cikke a vállalatot nem nevezi meg, csak annyit lehet róla tudni, hogy autóipari beszállító, luxuskabriók speciális ponyváját készíti. A cégnél azt sem árulták el, hogy mekkora bért kapnak a Mexikóból három hónapra áthozott varrónők. A térségben 20-25 százalékos a munkanélküliség, de az állás nélküliek többsége szakképzetlen. A másfélezer lakosú Szügy melletti ipari parkban működő cégek egyre nehezebben találnak munkaerőt.

A szügyi helyzet nem példa nélküli. Néhány napja arról írt a Népszabadság, hogy egy másik multi magyar leánycégénél már felmerült a nepáli vendégmunkások alkalmazása, de ők úrrá lettek a helyzeten.

Hiába épült ipari park és telepednek meg Szügyön nagy cégek, egyre nehezebben találnak megfelelő szakembereket – mondja Markó Antal, az 1450 fős nógrádi település polgármestere. Az interneten folyton találni hirdetéseket, amelyek az itteni ipari parkba minőségbiztosítási mérnököket, folyamatellenőröket, gyártástervezőket keresnek.

Bővebben: Népszabadság / Privátbankár

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük