Meztelenül tiltakoznak a munkaruha hiánya miatt a dajkák

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetenek tagjai közel meztelenre vetkőzve hívják fel a társadalom és a döntéshozók figyelmét a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruhaellátásának évek óta húzódó problémájára.

A szakszervezet megkérte a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra. A képek jól szemléltetik, hogy “Covid előtt” és “Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének.

A szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok. 450 telephelyen dolgoznak az állam szolgálatában szerte az országban azon szociális-, és gyermekvédelmi dolgozók, akiknek az érdekében fellépnek a kampány során.

A munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a munkakör ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. A munkaruházati ellátás elmaradása jogsértő és veszélyezteti a dolgozók egészségét.

A szakszervezet azt írja, hogy Magyarországon a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40%-ában nem biztosítja a munkáltató, illetve az állam a munkaruhát, ezzel erősen veszélyezteti egészségüket.

A gyermekvédelem területén a telephelyek 70%-ánál munkaruházat biztosítása nélkül állnak helyt a dolgozók a mindennapokban,

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) ezzel a ruha nélküli dolgozókat ábrázoló fotóposzterrel kívánja…

Zveřejnil(a) Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete dne Neděle 21. června 2020
Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •