Mi a munkásosztály avagy proli-e vagy?

Mi marxisták a munkásosztályt szolgáljuk, viszont ebből sok a félreértés, hogy ki és mi is az a munkásosztály és mi miért is dicsőítjük az egyesek szerint megvetendő prolikat?

A marxista elmélet szerint mindenki akinek dolgozni kell a megélhetésért az a munkásosztály tagja. Tehát az útépítő munkástól az orvosig, a fodrász, a könyvelő, a kórházban a nővér és a tanár az iskolában. Ők lennének fogalmaink szerint a proletariátus, a három dolgozó osztály: munkás, paraszt és értelmiségi.

A tőkés az, aki – végzettségétől függetlenül – a termelőeszközök tulajdonlásából él, szedi azok hasznait. Tehát a bérleti díjat szedő háziúr, a gyártulajdonos, aki a munkások termelte haszon értékét munka nélkül sajátítja el, csak, mert övé a gyár – a részvények – tulajdoni joga.

A proletariátust azért magasztaljuk, mert ők a hasznos tagjai a társadalomnak. Ők – tehát mi – építünk fel mindent ebben a társadalomban!

Pontosítás:

Sok kérdés érkezett be hozzánk a definícióval kapcsolatban, ezért pontosítunk. Természetesen nem számít bele a gyűlölt tőkés kategóriába az a kisvállalkozó, aki testvériesen osztja el a vállalkozás bevételét, tehát ugyanannyit vagy közel annyit keres ő, mint az alkalmazottai. A nyomorult kisnyugdíjas sem számít kizsákmányolónak, aki bérbe adja szobáját, hogy ne haljon éhen a minimálnyugdíjából.  A minimálbéren tengődők sem, akik kiadják elhunyt szüleik lakását, hogy gyermekeikkel ne haljanak éhen. Természetesen egy valódi szocialista társadalmi rendszerben a kiugróan magas vezetői fizetéseket is progresszíven megadóztatjuk, hogy visszajusson a termelőmunka értéke azokhoz, akik azt megtermelték.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük