Mi a tudás almafájának jelentése?

original sin MB

Gondolattöredék

Az állatokat az ösztön vezérli, és nincs tudásuk és szabadságuk, és egyfajta automaták (ösztön automaták). Az ember viszont a tudására KELL hagyatkozzon, mert ösztönök nem adnak útmutatást a mindennapi bonyolult élet gyakorlatában. A tudás megszerzése együtt jár a szabadsággal, a helyes választásával, az ösztönlét felszámolásával, és az emberi MORALITÁS megjelenésével. Igen, a moralitás alapja az ösztönök feladása, az emberi tudás szerinti „helyes” választása, és ami azt is jelenti, hogy morálisan helyesen az járhat el, aki rendelkezik tudással is, és szabadsággal a helyes út megválasztásához.

Ha a tudásunkra KELL hagyatkozzunk a helyes élethez, akkor mi a valódi tudás ismérve, ami kizárja a manipulációt, a hamisságot, és a tévedést? A megalapozott tudás alapja a tájékozottság, és a Kant-i hajlamok torzításától mentes tiszta kritikai ész.

A kérdés az, miért is lenne rossz az efféle „kiűzetés” és szakítás az ösztönléttel? Lehet, hogy „isteni” volt az ösztönlét, viszont „útravalóul” megkaptuk a tudást, és a moralitást…

Forrás: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük