Mi az a szakszervezet és miért csatlakozzak?

Röviden a szakszervezet: a munkavállalók gazdasági érdekvédelmi szervezete, a saját érdekükben fellépő dolgozók önszerveződő kollektívája. Ennek hiányában a társadalomban mindennaposak a munkáltatói jogsértések és kizsákmányolások. Magyarországon a szakszervezeti tagsági arány az EU-s átlag mintegy fele.

A szakszervezetek a gazdasági demokrácia fontos alappillérei, biztosítják, hogy a dolgozók által megtermelt haszon minél nagyobb aránya vándoroljon hozzájuk – a termelőkhöz – vissza, tehát elősegíti a termelőeszközök fölötti demokratikus, munkavállalói kontrollt. A szakszervezet mindenhol a pozitív társadalmi változások élharcosa: kiáll a munkahelyi diszkrimináció ellen, a jó munkakörülményekért, a nemzetközi szolidaritás jegyében harcol a világ dolgozó embereinek jogaiért és egy igazságos társadalomért. Aszakszervezet a dolgozók kollektív hangja melyben összetartó közösségre lelsz.

Ki lehet szakszervezeti tag?

Szakmától függetlenül bárki. Irodai dolgozók, mérnökök, orvosok, bányászok, mezőgazdasági munkások, tanárok, orvosok, betegápolók, pékek… A lista korántsem teljes.

Miért csatlakozzak?

Egy szakszervezeti tag átlagosan többet keres, mint aki nem az. Aktív szakszervezeti tagként könnyebben tudsz fizetésemelést és béren kívüli juttatásokat kiharcolni magadnak és a többi szakszervezeti tagnak. Erős szakszervezetekkel kikényszeríthetők a biztonságos és egészséges munkakörülmények, a betegszabadság és az emberséges mértékű munkaidő.

Hogyan dolgozik egy szakszervezet?

Egy szakszervezet jogvédelmet biztosít tagjainak és képzéseket nyújt, kiáll tagjai érdekeiért és segít a munkahelyi problémák kezelésében. Szükség esetén tagjait az alapszabályának megfelelő szociális segélyezésben részesiti. Egy szakszervezetben demokratikus a döntéshozás. Egy részük működése politikailag semleges, másutt osztályharcos jellegű: együttműködnek a munkásmozgalmi pártokkal, hogy befolyásolják a törvényhozást.

A fenti grafika egy május 1-ji szakszervezeti poszter, melynek jelmondata: a munka világa mindannyiunkat összeköt. Arra utal, hogy dolgozóként háttértől és származástól függetlenül minden bérből élőnek egy az érdeke.

Munkások Újsága, B-Gy

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük