Mi lesz veled Gyurcsány Ferenc?

Gyurcsány Ferenc a magyar politikai élet egyik meghatározó szereplője. Felemelkedése, majd bukása mindenképpen benne lesz a „hogyan ne politizálj” című tankönyvek példái között. Ám az is biztos, hogy Gyurcsány Ferenc nem az a feladós fajta. 2010 óta bármikor abbahagyhatta volna. Bármikor kiszállhatott volna. Bármikor élhetné a milliárdosok kiszámítható, ámde a nyilvános megaláztatásoktól mentes, kiszámítható, nyugodt életét. Ámde, ő nem ezt tette.

Beleállt. És harcolt. A vélt, vagy valós igazáért.

Maga köré gyűjtötte fanatikus híveit, és hosszú-hosszú évek kemény munkájával visszajött a politikai életbe, mint valódi játékos.
És akkor most, itt álljunk meg egy szóra (By V. István).

Biztos, hogy Gyurcsány Ferenc került vissza a nagypolitikába? És nem felesége, Dobrev Klára? Mert, hogy az országgyűlési választásokon, ahol Gyurcsány Ferenc volt a listavezető, a Demokratikus Koalíció éppen, hogy csak megugrotta az 5 százalékos küszöböt. Azt is valószínűleg inkább csak azért, mert szövetségese a Szolidaritás Mozgalom, pont hozta azt a pár 10.000 szavazatot, ami még hiányzott. A rejtélyes szövetséges, aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ki is farolt a DK frakciójából, ráadásul még csak botrány sem lett belőle, szóval valószínűleg volt mit köszönni neki.

Aztán jött az uniós választás, és ott a párt elképesztő eredményt ért el. Több mint 16 százalékot.

Az ügy szépséghibája, hogy nem Gyurcsány Ferenccel, hanem Dobrev Klárával.

Azzal a politikussal, aki Gyurcsány felesége, és aki régi politikus családból származik. És akit a DK már évek óta építget, nagyon tudatosan, nagyon okosan.

Na most. Aki ismeri egy kicsit is a politikát tudja, hogy érdemben csak egyetlen dolog számít. A számok. Márpedig a számok azt mutatják, hogy Dobrev Klára jóval népszerűbb, mint a férje. Márpedig ha ez így van, akkor Klára asszonnyal több parlamenti, önkormányzati, EP-képviselőt lehet nyerni. Ezzel több pénz, több hatalom szerezhető. Márpedig a DK meg akarja szerezni az egész baloldali mezőt (ha már a liberáils mezőt egyelőre a Momentum uralja) az MSZP–től, ami egy alapvetően liberális-konzervatív párttól ugyan kicsit szokatlan, de hát ugye a magyar politikai élet látott már ennél furábbat is.

A DK-ban vannak mérsékelt konzervatívok, liberálisok, akár volt SZDSZ-esek is, és köztük nagy-nagy, perzselő viták zajlanak arról, hogy mi vinne bennünket előre. 444

Szóval tetszik, nem tetszik a Demokratikus Koalíciónak, az elnökségnek, a párttagoknak, a fanatikus DK-szurkolóknak, a decens támogatóknak, de leginkább a Gyurcsány házaspárnak is döntenie kell. Meghagyják az „öregecskedő” férjecskét a párt élén, vagy, még ha oly udvariasan is, de félreállítják a sokat szenvedett pártelnököt és – bár családon belül – új vezetőt választanak maguknak. Ha így tesznek, az nagyon kellemetlen helyzetek egész sorát fogja eredményezni párton belül, hiszen az eddig teljhatalmú és megkérdőjelezhetetlen első számú vezető, egyszer csak már nem lesz egyedüli tekintély.

Már lehet vele vitatkozni. Már lehet megkérdőjelezni. Már nem tudhatja biztosan, hogy kiben lehet megbízni.

Sugdolózás a folyosókon, csöndes mosolygások a zártkörű rendezvényeken elmondott nagy beszédek alatt. Kacsintások az értekezleteken. Hogy valami már elkezdődött a párton belül az biztos, hiszen a pártelnök egyik legutóbi tv-interjújában fontosnak tartotta kiemelni, hogy a DK-nak egyértelműen ő az elnöke.

Ez a politika nyelvén azt jelenti, hogy ezt akkor már nem mindenki gondolja így a pártján belül.

Ha nem így lesz, – ami természetesen benne van a pakliban – akkor maradnak az 5 százalékos küszöb környékén. Hiszen az EP-választások sikere után, Gyurcsány Ferenc tromfolni akart. És bedobta Kálmán Olgát. Aki mellett végig kampányolt.

Csúfos bukás lett vége. A fantasztikus EP siker után 1 hónappal.

Ha a DK hagyja, hogy még történjen 1-2 ilyen csúfos bukó, vissza fognak kerülni az elmúlt években megszokott helyükre. Hiszen a jelenlegi elnökükkel – annak minden pozitív tulajdonsága mellett is – ennyire vannak beárazva a piacon.

Az önkormányzati választások után tehát nemcsak az MSZP-re várnak komoly megpróbáltatások (egészen más okokból), hanem a Demokratikus Koalícióra is.

Nem fogunk unatkozni.

Eszes Péter

Fotók: Instagram, Tumblr

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük