Mi lesz veled Tisza Szálló? Szolnoki civilek kezdtek szervezkedni

Németh Attila, szolnoki lokálpatrióta fiatalember elképedt a Tisza szálló jelenlegi állapotán, szervezett egy több, mint 500 fős csoportot és tenni szeretnének Szolnokért, és persze a Tisza szállóért. Vitaindító írását közöljük.

A szolnoki Tisza Szállóval való kapcsolatom – vendéglátóipari tanulmányaim folytán – annak éttermében kezdődött 2007-ben. Ekkor még pezsgő élet volt arrafelé az igen sok vendég, illetve az ott dolgozók jóvoltából. Szakácsok, felszolgálók, konyhai kisegítők, takarítók, cukrászok, szobalányok, masszőrök, recepciósok, irodisták hada, és persze tanulók, akik szorgosan készülődtek a szakmájuk mihamarabbi elsajátítására.

Azután, 2010-ben tulajdonosváltás történt. A legendás, 33 szobás, neobarokk stílusban épült Tisza Szálló az éttermével és a gyógyfürdőjével együtt magyar kézből kínaiba került. Ekkor és itt változott meg minden. Sajnos, a mai napig tapasztaljuk, egyre rosszabb irányba.

Kicsit ugorjunk előre az időbe! 2019. áprilisában – sok más szolnoki, illetve környékbéli lakoshoz hasonlóan – igénybe vettem a szálló közkifolyóját, amiből gyógyvíz hivatott csorogni. Nem sokat tudtam róla, csak annyit hogy a gyomorsavval kapcsolatos problémák oldására alkalmas. Mivel naponta rengeteg ember merített a kannájába, mindig volt kitől érdeklődjem a víz állapotáról, napi fogyasztásáról. Sajnos, egyre több bejelentés ment az ÁNTSZ felé. Sajátos megoldásként 2020. február 13-án a közkifolyót elzárták, ám ezen hónap 28-án újra megnyitották, mondván, semmi baj nincs a vízzel.

Az évtizedeken át odajáró emberek viszont csak panaszkodnak a víz hőmérsékletének, erős termál illatának csökkenésére, no meg a színére és az ízére. Ennek ellenére reménykednek, mert egészségük védelmét ebben az ásványi anyagokban gazdag vízben is keresik.

Itt kezdtem elmélyedni ez ügyben. Először is, a közkifolyó medencéjének külalakja roppant piszkos, szinte gusztustalan. Erős zöld és fekete színű nyálkás alga tömeg “díszeleg” rajta. Jómagam nyilván nem állhattam neki a takarításának, hisz magántulajdonban áll, ám pozitív élmény, hogy amikor szóltunk az ott dolgozóknak, másnapra megtisztították. Kevésbé örömteli, hogy a 2010-es tulajdonosváltás óta a közkifolyó kútja mozgásérzékelővel bővült. Sok nyugdíjban elő ember jár arra meríteni, ám az érzékelő magassága okán csak speciális tornamutatványokkal lehet a víz indulását kiváltani.

A minőség romlását változatlanul egyre többen panaszolják.

Helyi vízügyi dolgozókat kérdezve kiderült, hogy szivattyú segítségével a földből kinyert vizet egy tartályban tárolják, ami egy csap és az említett mozgásérzékelő jóvoltából kerül a kannánkba. Ebből érthetővé vált, miért és miként romolhat a víz minősége, a színe, az íze, a hőmérséklete és az illata, hiszen azt se tudni, milyen időközönként töltik a tartályt. Ha a közkifolyó medencéjének látványából indulunk ki, amit nap mint nap, száz és száz ember tapasztal, akkor erősen felmerül a kétség “a fal mögött rejtőző” tartály higéniai helyzetével kapcsolatban. Meg egyáltalán, foglalkozik-e vele valaki?

A szállodán belül az egykori Kis Tisza Étterem most éppen Kis Tisza Kávézó és Fagyizó néven működik.

Ám a szállodai rész is bőven hagy kivetnivalót maga körül, például a szobákról hallani negatív beszámolókat. Egy taxisofőr írja, hogy számos vendég rögtön a szobák átvételekor el is hagyja szállót. A ​​​​​fotókon látható borzasztó látvány után ezen nem is csodálkozhatunk. A gyógyfürdő viszont ebben az évben nem sokat üzemelt, legutóbb a Covid’19 járványra hivatkozva.

Miközben országszerte számos nyitott, illetve zárt strand, fürdő, wellness szálloda üzemel, Szolnok város “gyöngyszemének” a gyógyfürdője mai napig sem nyitotta meg kapuját.

Az eltűnt belbecs szomorú társaként a külcsín is rettenetes. A korábban méltán nagyhírű szolnoki Tisza Szálló külső homlokzatának látványa egyenesen elkeserítő, sőt szörnyű. Városunk egyik jelképe ma “romokban áll”.

Mi lehet a megoldása, hogy a Tisza Szálló visszanyerje értékeit, lehetőségeit, és azt a jelképét amire büszkék lehettünk, mi szolnokiak?!

A magam részéről elsősorban az önérzetes polgártársaim egyesített erejében hiszek. Tegyünk érte! A szervezést vállalom.

Németh Attila

Fotók: Facebook Ittjártam.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •