Mi lesz veled XV. kerület?

2018. szeptember végén, Németh Angéla, a Rászorulókat Támogató Egyesület (Ráte) és a Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjeként, az ellenzéki pártok támogatásával, megnyerte az időközi polgármester választást, ezzel megszakította a Fidesz győzelmi menetelését az országban, valamint jelzést adott, az Orbán kormánynak, hogy azért az országban vannak részek, amik nem az övé. Az, hogy ez így történhetett, kérdésünkre Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke elmondta: már 2017 nyara óta készültek arra, hogy Németh Angéla vezetésével, megnyerjék az időközi választást. Tudták, ha Hajdú László akkori polgármester nyer az országgyűlési választásokon, akkor időközi választás lesz. Tehát, egyáltalán nem véletlen, hogy ez a tradicionálisan baloldali, munkás kerület volt az első, ahol nemet mondtak a Fideszre a 2018-as tavaszi, országgyűlési sikerek után, hiszen gondos készülődés előzte meg a politikai munkát. A komoly terepmunka, az ellenzéki összefogás a civil szervezetek jelöltje mögött, valamint az, hogy Németh Angéla ellen nem indított jelöltet sem az LMP, sem pedig a Jobbik, eredményezte azt, hogy a Ráte – Szolidaritás jelöltje győzni tudott kerületben.

Kis politikai szünet után, melynek eredményeképpen a bukott Fideszes László Tamást eltávolították a kerületből a kormánypárt támadást intézett polgármester asszony ellen, aminek az egyik jelentős állomása a XV. kerület költségvetésének elfogadása. A helyi testületben ugyanis a Fideszesek éppen annyian vannak, hogy meg tudják akadályozni annak megszavazását. És ne legyen kétsége senkinek meg is teszik. Mindezt úgy, hogy a jól működő és kellő tartalékkal rendelkező önkormányzat vezetése megengedhetné magának, hogy a kerület működtetése, valamint fejlesztése mellet még a dolgozók bérét is megemelje. Ez nyilvánvalóan már az őszi kampány előszele. Mindenesetre az látszódik, hogy emberükre akadtak. Németh Angéla – az eddigi baloldali politikusoktól eltérően – elképesztő magabiztossággal harcol a Fidesz ellen. Az áruló alpolgármestert, aki az egyeztetések sikeressége ellenére sem szavazta meg a költségvetést, minden feladatkörétől és jogosultságaitól megfosztotta. Ezek után újra beadta költségvetést, így 2019. március 11 -én, délután 5 órakor rendkívüli közgyűlés lesz a XV. kerületben.

Az ülésre a Szolidaritás Mozgalom eseményt hozott létre az egyik népszerű közösségi oldalon. A mozgalom a jelenlegi baloldal egyik legradikálisabb szervezete. A Bohócforradalom, az emlékezetes 2012-es Operaház előtti tüntetés, valamint Orbán szobrának a ledöntése is, hozzájuk kötődik. Úgy tűnik, hogy a Fidesz most emberére talál egy határozott politikusnőben, illetve egy harcos baloldali mozgalommal szemben. Ami most a XV. kerületben történik, sőt minden olyan testületben, amelynek nem Fideszes a vezetője, az már a 2019 -es őszi önkormányzati választásokról szól. Hogy mi fog történni, azt nem lehet tudni. De, ahogy a szereplőket ismerjük nagy harc lesz. Az eseményekről szerkesztőségünk folyamatosan tudósít.

Fotó: Magyar Szolidaritás Mozgalom

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük